Brexit může být komplikací i pro část investorů z EU

Konec přechodného období a definitivní odchod Británie z jednotného unijního trhu znamená komplikace i pro část klientů makléřských firem. Jde o ty, kteří žijí v některé z členských zemí Evropské unie, ale dosud využívali služeb makléřských firem sídlících na britských ostrovech. Ať už jejich makléř přesídlí do EU, anebo si klienti zvolí jiného makléře v EU již sídlícího, pro tyto klienty to může znamenat méně příznivou ochranu investic.

Příkladem je americká makléřská společnost Interactive Brokers (IB). Té když před lety začalo přibývat klientů z Evropy, založila si v Londýně evropskou odnož a z ní tuto klientelu začala obsluhovat. Brexit jí ale plány zkomplikoval, odchodem Británie z EU totiž Interactive Brokers nemůže od ledna 2021 využívat takzvaných passportingových práv jako dosud, a tedy nabízet v EU stejný rozsah služeb.

Firma se proto rozhodla založit na území EU tři nové pobočky - jednu v Dublinu, druhou v Lucemburku a třetí v Budapešti. Ta maďarská bude obsluhovat klienty ze střední a východní Evropy, zatímco Dublin převezme účty klientů ze západní Evropy. U Lucemburku firma uvádí, že tam budou převedeny účty vybrané skupiny lidí - zřejmě půjde o takzvanou high-net-worth klientelu, tedy velmi bohaté jednotlivce.

"Máme v plánu udělat z Budapešti centrum našich aktivit ve střední Evropě, abychom drželi krok s růstem účtů, který je rychlý jak v západní a východní Evropě, tak jinde ve světě," řekl zakladatel Interactive Brokers Thomas Peterffy. Ten ještě jako Tamás Péterffy v 60. letech přesídlil z Maďarska do Spojených států, kam jeho otec emigroval po sovětské invazi z roku 1956.

Klienti britské součásti IB jsou podle povahy využívaných finančních nástrojů pojištěni na částku až 500.000 dolarů (10,8 milionu Kč), která zahrnuje pojištění hotovosti do 250.000 USD. Pojištění až 50.000 liber (1,5 milionu Kč) na účet může poskytnout britský kompenzační mechanismus. To se ale změní, pokud budou klienti teď patřit pod některou z nově zřízených součástí IB na území Evropské unie. Tam totiž platí minimální pojištění 20.000 eur (525.000 Kč) na jeden účet. Evropská komise měla snahu limit zvýšit na 50.000 eur, návrh ale nenašel podporu na celounijní úrovni, a tak jej komise před pěti lety stáhla.

Maďarský systém pojištění investic, který IB popisuje jako podobný tomu britskému, investory může ochránit před dopady krachu jejich makléřské společnosti až do výše 100.000 eur (2,6 milionu Kč). Tedy nad rámec minima 20.000 eur, jak požaduje unijní regulace. Konkurenční eToro uvádí, že automaticky všem klientům v EU nabízí pojištění až do jednoho milionu eur (26,2 milionu Kč), zatímco makléřská společnost Degiro, kterou regulují nizozemské úřady, poskytuje pouze základní pojištění 20.000 eur.

Ochrana investorů je obecně silnější ve Spojených státech než v Evropě. Například u makléřské společnosti Charles Schwab klienti mohou v případě potíží makléře díky dodatečnému pojištění účtů u Lloyds of London dostat zpět až 150 milionů dolarů (3,2 miliardy Kč), podobně u další americké makléřské společnosti TD Ameritrade. Tyto dva podniky loni oznámily, že se sloučí. Proces ale zabere několik let, než obě platformy zcela splynou.

Související

Více souvisejících

Brexit investoři Ekonomika EU (Evropská unie) Velká Británie Interactive Brokers

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy