Británie chce firmě Huawei zakázat účast na výstavbě 5G. Čínu to nepotěší, píše Reuters

Britský premiér Boris Johnson se chystá čínské firmě Huawei Technologies zakázat účast na výstavbě sítí páté generace (5G) v Británii. Bez uvedení zdroje o tom dnes informovala agentura Reuters. Rozhodnutí by mohlo padnout v úterý a pokud vláda firmu skutečně vyloučí, zcela jistě tím ještě více rozhněvá Peking. Potěší naopak amerického prezidenta Donalda Trumpa, který na Johnsona v této věci hodně tlačil.

Johnson v lednu navzdory požadavkům amerického prezidenta rozhodl, že se Huawei na výstavbě sítí 5G může v omezené míře podílet.

Britská Národní bezpečnostní rada (NSC) se má v úterý zabývat budoucností firmy Huawei v Británii. Očekává se, že po jednání oznámí své rozhodnutí parlamentu.

Důvodem změny britské politiky může být dopad amerických sankcí na čipovou technologii. Londýn tvrdí, že krok ovlivní schopnost firmy Huawei zůstat do budoucna spolehlivým dodavatelem.

Zatím ale není jasné, jak daleko Johnson zajde, píše Reuters. Operátoři už roli Huawei v sítích 5G začali omezovat, do roku 2023 má být podíl čínské firmy na těchto sítích nejvýše 35 procent. Nyní se jedná o tom, že by v dalších dvou až čtyřech letech klesla role Huawei až na nulu. Některé telekomunikační společnosti varovaly, že příliš rychlý postup může zpozdit důležitou technologii a narušit služby.

Johnson v červnu na dotazy k této záležitosti uvedl, že bude chránit důležitou infrastrukturu před "nepřátelskými státními dodavateli". Ministr spravedlnosti Robert Buckland dnes řekl, že prioritou při rozhodování bude národní bezpečnost.

Huawei je největším světovým dodavatelem telekomunikačního zařízení. Spojené státy ale tvrdí, že firma je agentem čínské komunistické vlády a že jí nelze věřit. Huawei popírá, že by mohla provádět špionáž pro Čínu, a naopak tvrdí, že Spojené státy chtějí svými kroky zastavit silný růst firmy a její expanzi na zahraniční trhy, protože žádná americká společnost není schopna nabídnout stejnou škálu technologií za konkurenceschopnou cenu.

Rozhodnutí zakázat firmu Huawei by postavilo Británii zpět na stranu jeho nejbližšího spojence, tedy Spojených států. Znamenalo by rovněž konec toho, co bývalý premiér David Cameron nazval zlatou érou spojenectví s Čínou. Čínský velvyslanec v Británii začátkem tohoto měsíce uvedl, že obrat v rozhodnutí o Huawei by poškodil obraz Británie, která pak bude muset nést následky, pokud by chtěla s Čínou zacházet jako s nepřátelskou zemí.

Před používáním softwaru i hardwaru firmy Huawei varoval předloni i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Premiér Andrej Babiš pak úřadu vyčetl, že varování vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. Šéf NÚKIB Dušan Navrátil byl do roka z čela úřadu odvolán.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei Velká Británie 5G síť Boris Johnson Čína Donald Trump

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 55 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy