Británie se potýká s rekordním nedostatkem zájemců o práci

Britští zaměstnavatelé čelí rekordnímu nedostatku zájemců o práci, který je důsledkem oživení ekonomiky z útlumu způsobeného koronavirovou krizí a nedávného odchodu země z Evropské unie. Uvedla to britská Konfederace pro nábor pracovníků a zaměstnanost (REC). Opírá se přitom o výsledky svého průzkumu, jehož prostřednictvím sleduje situaci na trhu práce už téměř čtvrt století.

Konfederace uvedla, že mezi britskými zaměstnavateli se v srpnu zvýšil optimismus ohledně budoucího vývoje, což vedlo k posílení jejich plánů na nábor zaměstnanců. Nedostatek uchazečů, ke kterému přispívá mimo jiné odliv pracovníků pocházejících z Evropské unie, však tyto plány komplikuje a vytváří bezprecedentní tlak na zvyšování nástupních mezd.

"Podniky stále trápí nedostatek uchazečů o práci," uvedla podle agentury Reuters Claire Warnesová ze společnosti KPMG UK, která se na průzkumu podílela. Upozornila, že náborovou krizi nevyřeší ani blížící se konec vládního programu na podporu zaměstnanců na nucené dovolené. "Mnohé podniky za pandemie změnily svůj podnikatelský model, takže značný počet pracovníků vracejících se z nucené dovolené zřejmě bude potřebovat rekvalifikaci, aby se mohli znovu zapojit do pracovního procesu ve stejném či jiném odvětví," dodala.

Britská obchodní komora varovala, že nedostatek pracovních sil spolu s globálními výpadky v dodavatelských řetězcích pravděpodobně v příštích měsících zpomalí růst ekonomiky. Komora proto předpokládá, že výkon britské ekonomiky se na úroveň z období před pandemií vrátí až v prvním čtvrtletí příštího roku, zatímco prognóza britské centrální banky s tímto návratem počítá už v letošním čtvrtém čtvrtletí.

Související

Více souvisejících

Velká Británie zaměstnání práce

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Severokorejci opět provokují sousedy. Odpálili několik raket do moře

Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její jižní soused. Podle agentury Reuters se jednalo o první takový test po dvou měsících, Soul a Tokyo podrobily Pchjongjang ostré kritice. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy