Británie si kvůli koronakrizi dál půjčuje rekordní částky

Britská vláda si v říjnu vypůjčila 22,3 miliardy liber (656,8 miliardy Kč), což je rekord za jakýkoliv dosavadní říjen. Země se dalším zadlužováním snaží získat peníze na podporu ekonomiky zasažené koronavirovou krizí.

Částka za letošní říjen je o 94 procent vyšší než loni v říjnu, ukazují dnešní data britského statistického úřadu. Měsíčně se tyto údaje v Británii začaly zveřejňovat v roce 1993, uvedla BBC.

Na rekordu je i celková vypůjčená částka od ledna do října, která činí 214,9 miliardy liber (6,3 bilionu Kč). To je o 369 procent více, než činil objem peněz vypůjčených od ledna do října loňského roku. Veřejný dluh se tak v Británii vyšplhal na 2,077 bilionu liber (61,1 bilionu Kč), což je 100,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP) dosaženého v říjnu. V září tento poměr činil 101,2 procenta a byl nejvyšší od finančního roku 1960/1961.

Public sector net debt was £2,076.8 billion at the end of October 2020, or 100.8% of GDP, an increase of £276.3 billion across the first seven months of the financial year https://t.co/i2U5uk9ikf pic.twitter.com/uj5MpUeRif

— Office for National Statistics (ONS) (@ONS) November 20, 2020

Pomocí půjček se vláda snaží pokrýt mezeru mezi výdaji a částkou, kterou vybere na daních. Částka, kterou si vláda v říjnu vypůjčila, je přesto nižší, než čekali analytici. Na daních vláda v říjnu vybrala 39,7 miliardy liber, což je o 2,7 miliardy liber méně než před rokem.

Statistický úřad rovněž sdělil, že pandemie způsobená šířením nového koronaviru má na veřejný sektor a jeho financování zásadní dopady. Celková částka, kterou si vláda za celý finanční rok bude muset vypůjčit, by mohla podle odhadů statistického úřadu vystoupit na 372,2 miliardy liber (10,9 bilionu Kč). To je nejvyšší objem půjček ve vztahu k velikosti ekonomiky od druhé světové války, upozorňuje agentura Reuters. Fiskální rok v zemi končí v březnu.

Úřad pro rozpočtovou zodpovědnost (OBR) zveřejní své nejnovější odhady vývoje veřejných financí příští týden, kdy ministr Rishi Sunak zveřejní revizi rozpočtových plánů. Milionům lidí ve veřejném sektoru v Británii byly kvůli revizi zmrazeny platy. Podle ministra je potřeba vzít v úvahu, že platy ve veřejném sektoru letos klesly.

Kvůli dopadům koronaviru na ekonomiku jsou nuceny masivně si půjčovat i vlády v jiných zemích. Letošní deficit českého státního rozpočtu by měl po několika úpravách dosáhnout až 500 miliard Kč. Česká republika, podobně jako Británie, si ale díky vysokému ratingu stále může půjčovat relativně levně. Mezinárodní ratingová agentura Moody's v říjnu zhoršila hlavní rating Británie na stupeň Aa3, což je stejná úroveň, na které má agentura i rating České republiky.

Související

Koncertní síň u Moskvy v plamenech po teroristickém útoku. (22.3.2024)

Rusové už s terorem u Moskvy spojují i Američany a Brity

Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy spáchali islamisté, z Ruska nadále znějí hlasy o roli Ukrajiny v rámci celé tragédie. Podle ředitele tajné služby FSB Alexandra Bortnikova stojí za útokem kromě Kyjeva také Spojené státy americké a Velká Británie. 

Více souvisejících

Velká Británie Ekonomika

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy