Britská ekonomika je poprvé po 11 letech v recesi, statisíce lidí přišly o práci

Britská ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o rekordních 20,4 procenta. V meziročním srovnání se hospodářství propadlo o 21,7 procenta. Uvedl to dnes tamní statistický úřad (ONS) na základě předběžných údajů.

Od ledna do března, tedy v období, než se plně projevil vliv pandemie nemoci covid-19, se hrubý domácí produkt (HDP) snížil v porovnání s předchozím čtvrtletím o 2,2 procenta. Britská ekonomika, která je šestá největší na světě, je tak poprvé po 11 letech v recesi, která se charakterizuje jako dva kvartály hospodářského poklesu po sobě.

Údaje jsou ale mírně lepší, než se očekávalo. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že hospodářství ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesne o 20,5 procenta a v meziročním srovnání o 22,4 procenta. Propad britské ekonomiky byl ale větší, než pokles 12,1 procenta vykázaný v eurozóně a 9,5 procenta, o kolik se v mezičtvrtletním srovnání snížil výkon americké ekonomiky.

Podle ONS se v červnu začaly objevovat známky ekonomického oživení. Ve srovnání s květnem HDP za tento měsíc přidal 8,7 procenta, uvedl úřad. To je více než osm procent, které odhadovali analytici oslovení Reuters. Meziměsíční údaj za květen byl upraven směrem nahoru na 2,4 procenta z dříve udávaných 1,8 procenta.

1/2 UK GDP just published by @ONS shows GDP fell by 20.4% in Q2, the biggest quarterly fall on record. Month of June saw growth of 8.7%, but GDP is still 17.2% smaller than it was in February pic.twitter.com/ih50BpKViO

— Rob Kent-Smith (@Rob_KS_ONS) August 12, 2020

V meziročním srovnání byl údaj za červen, kdy se začala uvolňovat protikoronavirová opatření, ale o 16,8 procenta slabší. Ve srovnání s květnem je to nicméně zlepšení - květnový meziroční propad činil 23,3 procenta.

"Ekonomika se v červnu začala vzpamatovávat ... Navzdory tomu zůstal HDP v červnu o šestinu nižší, než v únoru před úderem viru," řekl analytik Jonathan Athow z ONS.

"Dnešní čísla potvrzují, že nastaly těžké časy," uvedl podle BBC britský ministr financí Rishi Sunak. "Stovky tisíc lidí již přišly o práci, a bohužel v příštích měsících mnoho dalších přibude," dodal.

Britská centrální banka minulý týden zveřejnila odhad, že ekonomika země se na svou dřívější úroveň nedostane před posledním kvartálem roku 2021. Varovala také před prudkým růstem nezaměstnanosti.

Británie patří k pandemií nejhůře postiženým evropským zemím. Drastický pokles vykazují i všechny velké ekonomiky eurozóny.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Velká Británie HDP Rishi Sunak propouštění

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy