Britská ekonomika se na konci roku 2019 zasekla, HDP beze změny

Růst britské ekonomiky se v posledních třech měsících loňského roku zastavil. Britský statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) zůstal mezičtvrtletně beze změny, zatímco ve třetímu kvartálu se o půl procenta zvýšil. Za celý loňský rok hospodářský růst zrychlil na 1,4 procenta z předloňských 1,3 procenta.

Ve čtvrtém čtvrtletí se však HDP v meziročním srovnání zvýšil pouze o 1,1 procenta. Pomalejší meziroční růst za kalendářní čtvrtletí vykázala britská ekonomika naposledy v roce 2012, upozornila agentura Reuters. Začátkem letošního roku nicméně ekonomové očekávají oživení hospodářského růstu.

Britské podniky a spotřebitelé na podzim čelili značné politické nejistotě. Británie měla do 31. října opustit Evropskou unii, parlament si však vynutil odklad brexitu a na prosinec schválil konání předčasných parlamentních voleb. Ty jasně vyhráli konzervativci premiéra Borise Johnsona, který prosazoval brzký brexit.

Výsledek voleb vedl ke zlepšení podnikatelské i spotřebitelské důvěry díky nadějím, že jasnější situace ukončí tříletou politickou nejistotu a umožní spořádaný brexit. Británie EU formálně opustila na konci letošního ledna. Tím začalo jedenáctiměsíční přechodné období, ve kterém premiér Johnson plánuje sjednat obchodní dohodu.

"Prudký pokles nejistoty na domácí politické scéně po volbách by měl umožnit, aby ekonomika v prvním čtvrtletí znovu nabrala sílu," poznamenal ekonom Samuel Tombs ze společnosti Pantheon Macroeconomics.

Také podle ekonomky Ruth Gregoryové z firmy Capital Economics průzkumy ukazující růst spotřebitelské a podnikatelské důvěry naznačují, že v prvním čtvrtletí se ekonomice bude dařit mnohem lépe.

Ve čtvrtém čtvrtletí se spotřebitelské výdaje zvýšily pouze o 0,1 procenta, což byl nejpomalejší růst za čtyři roky. Podnikové investice se o jedno procento snížily, a zaznamenaly tak nejprudší pokles od roku 2016, a produkce zpracovatelského průmyslu se propadla dokonce o 2,5 procenta, nejvíce od roku 2013.

V lednu se nicméně spotřebitelská důvěra v Británii podle průzkumu společnosti GfK vyšplhala na nejvyšší úroveň za 16 měsíců. Britské podniky pak podle lednového průzkumu Sdružení britského průmyslu (CBI) očekávají v příštích třech měsících nejvýraznější oživení výroby za více než rok.

Související

Více souvisejících

Velká Británie Ekonomika

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy