Britská ekonomika se zotavuje, v květnu vzrostla o 1,8 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v květnu meziměsíčně zvýšil o 1,8 procenta po dubnovém propadu o rekordních 20,3 procenta. Oznámil to dnes britský statistický úřad. Ekonomická aktivita se začala zotavovat díky postupnému uvolňování opatření proti šíření koronaviru.

Květnový růst HDP nicméně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 5,5 procenta.

V tříměsíčním období od března do května se HDP podle ONS snížil o 19,1 procenta proti předchozím třem měsícům.

GDP grew 1.8% in May but was still 24.5% below its level in February, before the full impact of the #coronavirus struck https://t.co/2Ac5CXhKja pic.twitter.com/kfe664wUlm

— Office for National Statistics (ONS) (@ONS) July 14, 2020

"Ekonomika byla v květnu stále o čtvrtinu menší než v únoru, tedy v době, než plně udeřila pandemie (nemoci covid-19)," uvedl podle BBC Jonathan Athow ze statistického úřadu. "V důležitém sektoru služeb jsme viděli určité oživení v maloobchodě, rekord zaznamenal internetový prodej," dodal.

Upozornil však, že řada dalších služeb zůstává kvůli přetrvávajícím restriktivním opatřením v útlumu.

Britský ministr financí Rishi Sunak minulý týden představil nová opatření na podporu ekonomiky a trhu práce v objemu až 30 miliard liber (téměř 900 miliard Kč). Zahrnují například snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) v pohostinství a turistickém sektoru, vyplácení příspěvků firmám za návrat dočasně uvolněných zaměstnanců do práce či program na podporu tvorby pracovních míst pro mladé lidi.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc předpověděl, že britská ekonomika v celém letošním roce klesne o 10,2 procenta. V příštím roce očekává MMF růst HDP o 6,2 procenta.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Rishi Sunak Velká Británie HDP

Aktuálně se děje

před 1 minutou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy