Britský nejvyšší soud umožnil hromadnou žalobu na Mastercard

Britský nejvyšší soud v rámci přelomového rozsudku umožnil pokračovat v hromadné žalobě proti vydavateli platebních karet Mastercard za to, že podle stěžovatelů účtoval nadměrné poplatky u milionů karetních transakcí.

Žaloba požaduje odškodné 14 miliard liber (400 miliard Kč), uvedla dnes agentura Reuters. Každý z žalujících by mohl v případě úspěchu získat zpět v přepočtu více než 8000 korun.

Rozhodnutí nejvyššího soudu posílá případ zpět k odvolacímu soudu pro hospodářskou soutěž (CAT), který od roku 2015 dohlíží na britské začínající kolektivní žaloby v americkém stylu kvůli porušování antimonopolních zákonů v Británii nebo Evropské unii. CAT bude muset nyní znovu zvážit udělení příkazu pro pokračování soudního řízení v rámci hromadné žaloby, které odmítl v roce 2017 kvůli složitosti případu. Stání by se mělo konat příští rok.

Žaloba obviňuje Mastercard z toho, že účtoval obchodům mezi lety 1992 a 2008 neoprávněně vysoké poplatky za transakce, které byly přeneseny na spotřebitele v podobně příliš vysoké ceny za zboží a služby. Složitý případ se dostal v Británii k soudu poté, co antimonopolní úřad EU v roce 2014 rozhodl, že poplatky účtované firmou Mastercard majitelům obchodů za zpracování zahraničních plateb v rámci EU byly příliš vysoké.

Žalobu v Británii podala právní kancelář Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, a to jménem bývalého finančního ombudsmana Waltera Merrickse. Z případné výplaty odškodného by mohlo těžit až 46 milionů uživatelů karet Mastercard v Británii, což při výši požadovaného odškodného znamená, že by každý uživatel mohl dostat odškodné 300 liber (8600 Kč).

Související

platební karty

Mastercard končí s magnetickými proužky na platebních kartách

Mastercard chce jako první karetní společnost od roku 2024 začít upouštět od magnetického proužku na platebních kartách, v roce 2029 jej nebudou mít již žádné nově vydané kreditní ani debetní karty společnosti. Odklon od magnetického proužku je reakcí jak na měnící se návyky spotřebitelů, tak i na pokrok ve vývoji nejmodernějších technologií a s tím spojený klesající počet transakcí, které jsou s jeho pomocí autorizovány. Nástup změn ve způsobu placení a zpracování platebních transakcí výrazně urychlila probíhající pandemie koronaviru. Spotřebitelé jsou v současné situaci také ochotnější experimentovat s novými platebními metodami.
platební karty

Koronakrize mění zvyky Čechů: Podíl bezhotovostních plateb poprvé převýšil platby hotovostí

Koronavirová krize změnila i způsoby placení. Podíl bezhotovostních transakcí letos poprvé převýšil platby hotovostí. Vyplývá to z podzimního průzkumu společnosti Mastercard. Na 45 procent respondentů začalo kvůli koronaviru častěji platit bezhotovostně. Hlavním důvodem změny nebyly vyšší nároky na hygieničnost, ale potřeba rychle a bezproblémově zaplatit bez nutnosti přepočítávat hotovost a nezdržovat ostatní nakupující, dodal Mastercard.

Více souvisejících

MasterCard Velká Británie Ekonomika platební karty

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy