Bulharsko v červenci rozhodne o proceduře zavedení eura

Žádost Bulharska o vstup do mechanismu směnných kurzů ERM-2, který je jakousi čekárnou na členství v eurozóně, by měla být přezkoumána v červenci. Oznámil to dnes premiér Bojko Borisov, který zároveň vyzval místní banky, aby do té doby pečlivě sledovaly svou kapitálovou přiměřenost, a vyhnuly se tak případným novým překážkám pro přejití eura.

Obecně platí, že před přijetím eura se daná země musí zapojit do ERM-2, což znamená, že musí dva roky udržovat kurz domácí měny k euru v povoleném fluktuačním pásmu od stanoveného středního kurzu. Teprve pak může zavést euro. Bulharsko původně plánovalo, že do ERM-2 a do bankovní unie eurozóny vstoupí na konci dubna.

Bulharsko, které se stalo členem EU v roce 2007, už splnilo většinu požadavků na vstup do eurozóny a bankovní unie. Má rozpočtový schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP), nízký dluh a dlouhodobé úrokové sazby i mírnou inflaci. Je však nejchudším členem unie. Podle řady názorů je na vině korupce.

Bulharská měna leva je také už delší dobu napojena na vývoj kurzu eura. Země ale ještě nesplnila požadavek úspěšné rekapitalizace dvou místních soukromých bank, u kterých loni Evropská centrální banka (ECB) zjistila nedostatek kapitálu.

"Termín není duben, ale červenec. To je chvíle, kdy bude kontrola obou, tedy Bulharska a Chorvatska," řekl Borisov novinářům po setkání s viceprezidentem Evropské komise Valdisem Dombrovskisem. "Do té doby by měly bulharské banky velmi pečlivě sledovat svoji kapitálovou přiměřenost, abychom nečelili žádným dalším překážkám," dodal.

ECB loni v červenci po kontrole místních bank oznámila, že pátá největší banka v Bulharsku First Investment Bank (Fibank) by měla zvýšit kapitál o 263 milionů eur (6,6 miliardy Kč), menší Investbank pak o 52 milionů eur. Obě tak mají učinit do konce dubna. Fibank mimo jiné plánuje získat 200 milionů leva (2,6 miliardy Kč) na místní burze. Bulharský finanční regulátor však ve čtvrtek odmítl plán finančního ústavu Fibank schválit, což vyvolalo nervozitu, zda se podaří dodržet časový harmonogram rekapitalizačního plánu. Banka uvedla, že v krátké době plán upraví a znovu odešle regulátorovi, uvedla agentura Reuters.

Eurozóna má v současnosti 19 členů. Naposledy její řady rozšířila Litva, která přijala euro začátkem roku 2015.

Související

Více souvisejících

Bulharsko Euro (měna) EUR

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

před 13 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy