Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku se v květnu zlepšila

Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku se v květnu opět zlepšila a její index dosáhl vyšší úrovně než v období před vypuknutím epidemie nemoci covid-19.

Optimismus převládal hlavně u podnikatelů v odvětví služeb, které bylo za koronavirové krize citelně zasaženo epidemickými restrikcemi. ČTK dnes o vývoji ekonomické nálady v zemi informoval slovenský statistický úřad.

Hlavní ukazatel ekonomické nálady v květnu vzrostl třetí měsíc po sobě. Proti dubnu i meziročně se zvýšil shodně o 6,1 bodu na 109,2 bodu. Před vypuknutím covidu-19 v roce 2020 byl těsně pod úrovní 100 bodů.

Nálada se v květnu zlepšila zejména ve službách, kde dosáhla nejvyšší hodnoty za posledních 11 let. Optimističtější byli také podnikatelé ve stavebnictví a v průmyslu. Naopak mírně se zhoršila důvěra v maloobchodě a u spotřebitelů, u nichž sílily zejména obavy z očekávané finanční situace jejich domácností. Slovensko podobně jako řada dalších zemí čelí vysoké inflaci.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy