Ceny na Slovensku rostou. Inflace se v říjnu odrazila z tříletého minima

Meziroční míra inflace na Slovensku v říjnu zrychlila tempo na 1,6 procenta, zatímco v září, kdy ceny zboží a služeb rostly nejpomaleji od léta 2017, inflace činila 1,4 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů slovenského statistického úřadu.

V České republice byla říjnová inflace vyšší než na Slovensku, spotřebitelské ceny ale zpomalily tempo meziročního růstu na 2,9 ze zářijových 3,2 procenta.

Podle statistického úřadu SR v říjnu stouply proti stejnému období loňského roku ceny zboží a služeb téměř ve všech sledovaných sektorech. V dopravě o 4,6 procenta klesly, zrychlilo však tempo zdražování potravin.

V eurozóně, jejímž členem je i Slovensko, ceny podle rychlého odhadu evropského statistického úřadu Eurostat v říjnu klesly meziročně o 0,3 procenta. I v předchozím období byla inflace na Slovensku oproti eurozóně vyšší.

Slovenská centrální banka ve své poslední ekonomické prognóze odhadla, že inflace na Slovensku letos dosáhne 1,9 procenta. To by znamenalo zvolnění tempa růstu cen zboží a služeb z 2,7 procenta loni.

Související

Více souvisejících

inflace Slovensko Ekonomika zdražování

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy