Ceny plynu v Evropě by mohly raketově vzrůst, varuje šéf ruského Gazpromu

Ceny zemního plynu v Evropě by mohly vzrůst na nová maxima kvůli nízké úrovni zásob plynu v regionu. Uvedl to dnes šéf ruského plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller.

Gazprom minulý týden oznámil, že dokončil výstavbu podmořského plynovodu Nord Stream 2 do Německa, který zdvojnásobuje kapacitu přepravy Baltským mořem. Dodávky plynu plynovodem však musí ještě schválit německý regulátor a může trvat až čtyři měsíce, než začne plyn novou trasou, která obchází Ukrajinu, proudit.

Miller v projevu na internetové konferenci neziskové organizace International Business Congres (IBC) rovněž uvedl, že poptávka po zemním plynu roste. Dodal, že toto podle jeho slov "čisté palivo" by mohlo pomoci při přechodu na ekologičtější energetiku.

Denní ceny plynu v nizozemském uzlu TTF, který je evropským referenčním bodem, se v letošním roce více než ztrojnásobily na nový rekord, protože se blíží zimní topná sezona a zásoby plynu jsou podprůměrné. To zvyšuje i ceny elektřiny.

Miller dodal, že zásoby plynu v evropských zásobnících jsou o 22,9 miliardy metrů krychlových nižší, než obvykle. "To je hodně. Všichni odborníci říkají, že Evropa nebude schopna dohnat zpoždění v čerpání (do zásobníků plynu). Evropa vstoupí do období podzim/zima s nedostatkem v podzemních zásobnících," uvedl. Upozornil, že tato situace má samozřejmě dopad na ceny a ty v Evropě překonávají rekordy a je možné, že v růstu na nové rekordy budou pokračovat.

Miller také zopakoval, že Gazprom se drží svých dodavatelských závazků v plném rozsahu a je připraven v případě potřeby pumpovat více plynu, napsala agentura Reuters.

Zpravodajský server CNBC s odvoláním na analýzu společnosti ICIS minulý měsíc upozornil, že Rusko zpomalilo dodávky zemního plynu do Evropy. Důvody tohoto kroku jsou nejasné, podle některých analytiků by ale mohla existovat souvislost s plánovaným spuštěním provozu kontroverzního plynovodu Nord Stream 2. Analytik společnosti ICIS Tom Marzec-Manser uvedl, že Gazprom zřejmě doufá, že díky tomuto postupu získá lepší pozici pro spuštění plynovodu, který čelí kritice ze strany Spojených států i některých evropských zemí. Méně plynu než obvykle by mohlo proces spuštění plynovodu urychlit.

Související

ČEZ

ČEZ má podle právníků v arbitráži s Gazpromem šanci

Pro výsledek arbitráže, kterou ve středu zahájila energetická společnost ČEZ proti ruské plynárenské firmě Gazprom kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce a v níž žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun, bude klíčové určení, za jakých okolností možná škoda pro českou společnost vznikla. Pokud česká firma prokáže nedodržení smlouvy, má přitom značnou šanci na přiznání odškodnění. 
ČEZ

ČEZ zahájil arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom

Energetická společnost ČEZ formálně zahájila arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom. Kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Možnost arbitráže zmínil už loni v říjnu předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Více souvisejících

Gazprom Zemní plyn

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy