Ceny plynu v Evropě díky USA klesají nejdéle za poslední rok

Ceny zemního plynu v Evropě už pátým dnem klesají, což je nejdéle trvající pokles za více než rok. Přispívají k tomu výrazně vyšší dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států, které by podle analytiků mohly energetickou krizi v Evropě zmírnit.

Cena termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu se tak dnes dopoledne snížila o více než osm procent na 98 eur (2450 Kč) za megawatthodinu (MWh), upozornila agentura Bloomberg. Před Vánocemi se poprvé vyšplhala nad 180 eur za MWh.

Do Evropy teď míří více lodí se zkapalněným zemním plynem z USA. To posiluje očekávání, že nové dodávky pomohou obnovit rovnováhu na trhu. Minulý týden ceny prudce rostly a posouvaly dosavadní rekordy v souvislosti s výrazným poklesem toku plynu z Ruska.

Obchodníci se zajímají také o to, zda je Rusko ochotné rezervovat si další kapacitu plynovodů, aby mohlo příští měsíc dodávat do Evropy více plynu. Ranní zpráva německého provozovatele plynovodní sítě Gascade z měřicí stanice Mallnow u polských hranic ukázala, že tok plynu je nadále zastavený.

Počet lodí, které z USA zamířily se zkapalněným plynem do evropských přístavů, se o víkendu zvýšil o třetinu. Tankery dosud směřovaly zejména do Asie, kde byli odběratelé ochotni za plyn platit více. Největší asijští odběratelé ale teď využívají plyn ze zásob, místo aby si pořizovali další.

Mírnější počasí, které se pro kontinentální Evropu předpovídá na příští týden, rovněž omezí poptávku po energii. Trh ale zůstává nervózní, protože podle předpovědí mají teploty ve druhém lednovém týdnu klesnout hluboko pod normál.

Související

Ilustrační foto

Bude kvůli drahému plynu drahá zima? Počasí si to nemyslí

Když začátkem letních prázdnin vyšla zpráva o tom, že členské země Evropské unie (EU) společně snížily o 19 % množství spotřebovaného zemního plynu mezi srpnem 2022 a lednem 2023, což činilo 41,5 miliardy metrů krychlových této komodity, příliš pozornosti nevyvolala. Počasí bylo více než tropické a málokoho by napadlo, že se nějak může propsat i do vývoje cen energetických komodit. Nyní jsme ale na začátku topné sezóny a každého z nás může napadnout, i kvůli tomu, co se aktuálně ve světě děje, zda kvůli tomu nehrozí drahá zima.

Více souvisejících

Zemní plyn

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy