Česká opatření pro pendlery způsobují problémy firmám v Bavorsku

Vážné komplikace mnoha bavorským firmám způsobují zpřísněná opatření, k nimž Česká republika přistoupila kvůli takzvaným pendlerům, tedy zaměstnancům, kteří za prací každý den dojíždějí přes hranici. Vyplývá to z vyjádření bavorského ministerstva hospodářství pro ČTK, podle něhož musí řada firem omezovat výrobu nebo ji zcela utlumit. Uzavírání evropských hranic dnes jako fatální signál kritizoval šéf německého ekonomického institutu DIW Marcel Fratzscher.

V Německu je podle zdejších úřadů práce zaměstnáno na 35.000 Čechů, kteří sem každodenně dojíždí do práce. Zdaleka nejvíc jich pracuje právě v Bavorsku - 23.350. Podle ministerstva hospodářství působí čeští občané v celé řadě oborů, a proto jsou českými opatřeními postiženy například stavební a strojírenské podniky, firmy v oblasti elektrotechniky nebo topenářství. Velký dopad je znát také v potravinářské oblasti, ať už jde o řeznictví nebo třeba pekárny.

Kolik českých pendlerů nyní do Bavorska za prací nejezdí, ministerstvo hospodářství neuvedlo, podle všeho se ale jedná o mnoho tisíc lidí. Nasvědčuje tomu i odhad Rity Röhrlové, zemské radní v bavorském okresu Regen, podle níž zhruba dvě třetiny z 1100 zdejších českých pracovníků zůstaly v nejisté situaci doma. "Má to extrémní dopady," řekla minulý týden ČTK představitelka okresu, který leží bezprostředně u českých hranic poblíž Železné Rudy.

Pendleři s výjimkou těch, kteří pracují ve zdravotnictví a sociálních službách, nemohou nyní za prací do Německa vyjet na méně než 21 dní a po návratu do ČR je čeká povinná dvoutýdenní karanténa.

"Zpřísněná pravidla pro pendlery znamenají pro firmy velký zásah a značné dodatečné náklady," tlumočilo bavorské ministerstvo hospodářství postoj obchodní komory regionu Horní Falc, který sousedí s Českem. Například v logistických firmách zde čeští zaměstnanci tvoří i přes 50 procent všech pracovníků, v průmyslu a službách někdy až 30 procent.

"Řada firem je nucena omezit části produkce nebo některé zcela uzavřít," uvedla také obchodní komora. Zdůraznila, že některé firmy Čechy zaměstnávají už více než 25 let. "Uzavření hranic nesmí být dlouhodobým řešením, protože by mnoha firmám v regionu bez českých spolupracovníků hrozilo uzavření provozu," míní.

S tím, že dopady omezení budou jen dočasné, počítá řemeslnická komora pro oblast Dolního Bavorska a Horní Falce, která upozorňuje i na to, že problémy mají nejen pendleři, ale třeba také německé firmy, které mají zakázky v Česku.

Velmi kriticky opatření Česka, ale i dalších evropských zemí vidí šéf ekonomického institutu DIW Fratzscher. Vedle jejich hospodářské škodlivosti mu vadí také to, že jsou fatálním signálem o Evropě a společných evropských hodnotách. "Je to signál, že se každý stará především o sebe," řekl dnes zahraničním novinářům v Berlíně.

Omezení, která zavedla Česká republika, jsou podle něj hospodářským problémem jak pro Česko, tak i pro Německo. "Věřím a doufám, že politici tato opatření uvolní nebo úplně odstraní," poznamenal.

Související

Více souvisejících

Německo hranice Ekonomika Česká republika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy