Cestovka Thomas Cook zkrachovala, začíná největší záchrana turistů v dějinách

Britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Firma si nedokázala zajistit dodatečné peníze, jak požadovaly věřitelské banky. Thomas Cook je podle agentury Reuters nejstarší cestovní kanceláří na světě a jejich služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně. Teď je s ní na dovolené v zahraničí kolem 600.000 lidí.

Zadlužený podnik, jenž provozuje také leteckou dopravu a hotely, zastavil činnost po krachu jednání o své záchraně. Firma žádala o finanční pomoc i britskou vládu, ta ale pomoc odmítla.

"Thomas Cook přestal fungovat, takže jsou zrušeny všechny lety této společnosti," oznámil dnes britský úřad pro civilní letectví (CAA). Uvedl také, že už zahájil operaci, jejímž smyslem je dopravit co nejrychleji domů na 150.000 britských turistů, kteří jsou teď s cestovní kanceláří na dovolené. Úřad kvůli krachu firmy zřídil také zvláštní webovou stránku, na které poskytuje podrobné informace.

CAA předpokládá, že repatriace britských občanů potrvá zhruba dva týdny. Britský ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že úřady k repatriaci najaly desítky letadel. "Je to enormní úkol, největší repatriace v době míru v historii Británie. Takže se pravděpodobně objeví problémy a průtahy," dodal.

"Je nám velice líto, že jsme nebyli úspěšní," uvedl šéf cestovní kanceláře Peter Fankhauser, když oznamoval, že firma vstupuje do nucené likvidace. Podnik během posledních dnů vedl horečná jednání s věřiteli i s britskou vládou o finanční pomoci.

We are sorry to announce that Thomas Cook has ceased trading with immediate effect.This account will not be monitored.Please visit https://t.co/WWiKkzLYQJ for further advice and information.#ThomasCook pic.twitter.com/Nf1X3jn97x

— Thomas Cook (@ThomasCookUK) September 23, 2019

Premiér Boris Johnson označil za správné, že se vláda rozhodla firmu nezachraňovat. Vládní záchrana společnosti Thomas Cook by podle něj mohla vést k tomu, že v budoucnosti by i další podniky očekávaly podobné zacházení.

Britský odborový svaz TSSA tak činí vládu zodpovědnou za krach podniku. "Vláda měla řadu příležitostí firmě Thomas Cook pomoci. Rozhodla se však pro ideologické dogma místo záchrany tisíců pracovních míst," uvedl šéf odborového svazu Manuel Cortes. Prohlásil také, že záchrana podniku by byla levnější než repatriace klientů.

Thomas Cook si už minulý měsíc dohodl finanční injekci 900 milionů liber (přes 26 miliard Kč). Věřitelské banky ale následně požádaly, aby si firma zajistila dalších 200 milionů liber jako rezervu pro zimní měsíce. Johnson uvedl, že společnost od vlády požadovala finanční pomoc kolem 150 milionů liber (4,4 miliardy Kč).

Podle premiéra by cestovní kanceláře měly vynakládat větší úsilí k ochraně svých aktivit před případným kolapsem. "Musíme prozkoumat způsoby, jakými se cestovní kanceláře mohou před takovými bankroty chránit," uvedl britský premiér. "Člověka to vede k zamyšlení, zda jsou ředitelé těchto podniku řádně motivováni k tomu, aby takové záležitosti řešili," dodal.

Společnost Thomas Cook byla založena v roce 1841, a patří tak mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě, podle některých zdrojů je dokonce nejstarší. Ve světě zaměstnává asi 22.000 lidí, z toho přibližně 9000 v Británii.

Související

Ilustrační foto

Cestovní kanceláře čelí dalšímu problému. Pojišťovny řadu z nich odmítají pojistit

Pojišťovny odmítly pojistit proti úpadku desítky cestovních kanceláří, což je více než v minulých letech. Jsou také opatrnější při pojišťování nových. Důvodem je hlavně nepříznivá situaci na trhu v důsledku pádu CK Thomas Cook a opatření proti šíření koronaviru. Proto také některým kancelářím pojistné zdražilo. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami, které pojištění poskytují.
Letadla, ilustrační foto

Polská PGL odstupuje od převzetí německých aerolinek Condor

Polská státní společnost PGL, která vlastní polské aerolinky LOT, se rozhodla odstoupit od dohody o převzetí německého leteckého přepravce Condor. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma. Condor dříve patřil zkrachovalé cestovní kanceláři Thomas Cook.

Více souvisejících

Thomas Cook (firma) Velká Británie cestovní kanceláře Ekonomika dovolená bankrot

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy