600 tisíc lidí na holičkách? Cestovce Thomas Cook hrozí kolaps, žádá vládu o pomoc

Zadlužená britská cestovní kancelář Thomas Cook, která patří k největším na světě, požádala o pomoc vládu v Londýně. Informoval o tom list Financial Times a server BBC. Společnost k tomuto kroku přistoupila poté, co jí věřitelské banky nařídily, aby si zajistila dalších 200 milionů liber (téměř 5,9 miliardy korun) jako rezervu pro zimní měsíce.

Pokud Thomas Cook peníze nesežene, hrozí mu už tento víkend převedení pod nucenou správu.

A collapse of Thomas Cook is expected to trigger the biggest-ever peacetime repatriation of British citizens https://t.co/nO4VTDzQNn

— Sky News (@SkyNews) September 20, 2019

Kvůli kolapsu firmy by se mohly dostat do potíží její klienti. V současnosti je s cestovní kanceláří Thomas Cook na dovolené asi 600.000 lidí.

Podle Financial Times o dodatečných 200 milionech liber společnost jedná s vícero potenciálními investory, včetně vlády. "O finanční situaci firem nespekulujeme," uvedlo podle BBC v prohlášení britské ministerstvo dopravy.

Thomas Cook si už minulý měsíc dohodl finanční injekci 900 milionů liber. Dohoda o finanční injekci předpokládá, že Thomas Cook získá 450 milionů liber od čínské firmy Fosun Tourism, která se díky tomu stane většinovým vlastníkem britského podniku. Dalších 450 milionů liber by podle dohody měli poskytnout držitelé dluhopisů a věřitelské banky. Požadavek věřitelů zajistit si dodatečných 200 milionů liber ale dohodu o finanční injekci ohrožuje.

Společnost Thomas Cook byla založena v roce 1841 a patří mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě. Zaměstnává asi 21.000 lidí v různých částech světa. Jejích služeb využívá asi 19 milionů klientů ročně.

Související

Ilustrační foto

Cestovní kanceláře čelí dalšímu problému. Pojišťovny řadu z nich odmítají pojistit

Pojišťovny odmítly pojistit proti úpadku desítky cestovních kanceláří, což je více než v minulých letech. Jsou také opatrnější při pojišťování nových. Důvodem je hlavně nepříznivá situaci na trhu v důsledku pádu CK Thomas Cook a opatření proti šíření koronaviru. Proto také některým kancelářím pojistné zdražilo. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami, které pojištění poskytují.
Letadla, ilustrační foto

Polská PGL odstupuje od převzetí německých aerolinek Condor

Polská státní společnost PGL, která vlastní polské aerolinky LOT, se rozhodla odstoupit od dohody o převzetí německého leteckého přepravce Condor. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma. Condor dříve patřil zkrachovalé cestovní kanceláři Thomas Cook.

Více souvisejících

Thomas Cook (firma) Velká Británie Ekonomika firmy dovolená cestovní kanceláře

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy