Čína vypadla z trojice největších investorů v Německu

Čína loni po více než deseti letech vypadla z trojice největších zahraničních investorů v Německu. Ukazují to záznamy německé rozvojové agentury Germany Trade and Invest (GTAI), na které se dnes odvolává agentura Reuters. Čínská vláda se teď soustředí spíše na povzbuzení domácí ekonomiky, a v Německu tak loni více investovaly Spojené státy, Británie a Švýcarsko.

Podle generálního ředitele GTAI Roberta Hermanna Čína mění strategii. "Čínská vláda reguluje vývoz kapitálu ze země," řekl Hermann. Země se teď podle něj zaměřuje na podporu domácí ekonomiky prostřednictvím investic do infrastruktury, výzkumu a vývoje.

Loni v Německu firmy ze Spojených států investovaly do 302 projektů, britské podniky do 185, zatímco švýcarské společnosti vložily peníze do 184 investičních projektů. V roce 2018 byla Čína ještě třetím největším investorem v Německu. V první trojici se přitom držela od roku 2009, kdy GTAI začala tyto údaje zveřejňovat.

Z dat rovněž vyplývá, že v loňském roce se do Německa přestěhovalo 1851 zahraničních společností, což je o deset procent méně než v předchozím roce. Počet pracovních míst, které firmy plánovaly vytvořit, se však téměř zdvojnásobil a dosáhl 42.000. Boom nových pracovních míst vznikajících díky zahraničnímu kapitálu vedou podle Hermanna zahraniční výrobci automobilů a baterií.

Například americký výrobce elektormobilů Tesla plánuje svou evropskou továrnu postavit poblíž Berlína. Čínská automobilka Geely pak chce založit inovační centrum jižně od Frankfurtu nad Mohanem a čínský výrobce baterií Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) představil záměr postavit továrnu ve východním Německu.

GTAI očekává, že objem zahraničních investic v Německu letos klesne. Pandemie nemoci covid-19 totiž pošle světovou ekonomiku do recese.

Související

Více souvisejících

Německo Čína Ekonomika

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy