D&B zvýšila Rusku rating, nadále ale zůstává v pásmu vysokého rizika

Společnost Dun & Bradstreet (D&B) zvýšila rating Ruské federace, hlavním důvodem je ekonomický růst. Hodnocení na stupni DB5c ale zůstává na úrovni vysokého rizika návratnosti investice. ČTK o tom dnes informovala společnost Bisnode, která je partnerem D&B. Její rating si klade za cíl předvídat riziko země zejména z pohledu návratnosti investic v horizontu dvou let.

Analýza D&B poukazuje na to, že Rusko se v žebříčku Světové banky (SB) na rok 2020 posunulo na 28. příčku ze 190 hodnocených zemí. Moskva zjednodušila výběr daně z přidané hodnoty (DPH) a rozpočtová pozice země zůstává silná. D&B ale snížila odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) Ruska na letošní rok z 1,6 na 1,1 procenta, a to z důvodu slábnoucích inflačních tlaků.

S ohledem na rating v pásmu vysokého rizika D&B upozorňuje na nejistotu spojenou s očekávanými výnosy a podnikům doporučuje omezit zaměření na Rusko nebo vybrat jen transakce s vysokou návratností.

Na stejném ratingovém stupni jako Rusko D&B hodnotí například Bahrajn, Etiopii, Honduras, Zambii nebo Guatemalu.

Nejpříznivější investiční klima v Evropě podle Dun & Bradstreet má teď Německo a Norsko na stupni nejnižšího rizika investice (DB1d). Ze zemí visegrádské čtyřky (V4) D&B nejlépe hodnotí Česko (DB2a) před Slovenskem (DB2d), Polskem (DB3b) a Maďarskem (DB4a).

D&B svými politickými, ekonomickými a obchodními analýzami, které zpracovává pro 132 zemí světa, upozorňuje na rizika plynoucí z obchodního styku. D&B Indikátor rizikovosti zemí je rozdělen do sedmi pásem v rozsahu od nejnižšího rizika přes nízké, mírné, střední, vysoké, velmi vysoké po nejvyšší riziko návratnosti investice.

Související

Varšava

I agentura D&B snižuje rating Polsku

New York - Dun & Bradstreet (D&B - NYSE:DNB), vedoucí globální poskytovatel ekonomických informací, a strategický partner poradenské společnosti Bisnode, snížil rating Polska v kategorii mírného rizika návratnosti investice o jeden stupeň z DB3a na DB3b. Důvodem jsou obavy z oslabování právního státu.

Více souvisejících

D&B ratingy od agentur Rusko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy