Další emisní skandál. Prokurátoři v Německu prohledává kanceláře Fiatu

Prokurátoři ve Frankfurtu nad Mohanem prohledávají kanceláře italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a dalších firem. Jde o součást mezinárodního vyšetřování, které se týká podezření z manipulace s výfukovými emisemi.

Příslušný software k manipulaci se našel v motorech aut značek Fiat, Alfa Romeo, Jeep a Iveco, uvedla agentura Reuters. První tři uvedené značky spadají pod FCA.

Mluvčí společnosti Fiat Chrysler uvedl, že vyšetřovatelé dorazili do několika evropských kanceláří skupiny a tlumočili v nich žádost německých úřadů o spolupráci. "FCA zkoumá příslušnou dokumentaci, aby řádně reagovala na jakékoli požadavky vyšetřovatelů," uvedla společnost v prohlášení.

Italsko-americký výrobce průmyslových vozidel CNH Industrial, pod nějž spadá značka Iveco, věc zatím nekomentoval.

Kancelář německého státního zástupce informovala, že se kanceláře prohledávají v Německu, Itálii a Švýcarsku. Vyšetřování se podle ní zaměřuje na jednotlivce v mezinárodní automobilce a v mezinárodním výrobci užitkových vozů, aniž by prokuratura FCA či Iveco přímo jmenovala. Konkrétně se soustředí na sedm osob žijících v Itálii a jejich činnost mezi lety 2014 až 2019. Mezinárodní vyšetřování koordinuje unijní agentura pro justiční spolupráci Eurojust.

Zmíněný software byl zjištěn v motorech Multijet o obsahu 1,3 a 1,6 litru, které se používají ve vozech značky Alfa Romeo, Jeep i Fiat, a dále v dieselových motorech, kterými jsou vybaveny užitkové vozy značek Iveco a Fiat.

Vozy s těmito motory splňují emisní testy, při jízdě na silnici software škodlivé látky automaticky zvýší.

V září 2015 propukl rozsáhlý emisní skandál, když německý koncern Volkswagen v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů aut s naftovým motorem po celém světě nainstaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí.

Související

Fiat, ilustrační foto

Fúzi Fiat Chrysler a PSA už schválili akcionáři obou automobilek

Spojení italsko-americké automobilky Fiat Chrysler (FCA) s francouzským konkurentem PSA už schválili akcionáři obou podniků. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Fúze v hodnotě 52 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč) vytvoří čtvrtého největšího výrobce aut na světě.
Fiat, ilustrační foto

Fiat Chrysler a PSA se mohou spojit, nový gigant ponese název Stellantis

Evropská komise (EK) dnes schválila spojení italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) s francouzským konkurentem PSA. Fúze v hodnotě 38 miliard dolarů (zhruba 823 miliard Kč) vytvoří čtvrtého největšího výrobce aut na světě, který ponese jméno Stellantis, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

Fiat Chrysler (FCA) fiat emise Německo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy