Danske Bank čelí dalšímu vyšetřování, nyní kvůli vymáhání dluhů

Finanční ústav Danske Bank čelí novému vyšetřování, které zahájil dánský úřad pro regulaci finančního sektoru (FSA) a v němž se angažuje i hospodářská policie. Ukázalo se, že největší dánská bankovní společnosti mohla regulátora klamat ohledně nápravy chybného vymáhání dluhů.

Úřad dal bance lhůtu do 10. září, aby odpověděla na otázky spojené s kauzou - například, kdy poprvé na věc přišla. Uvedla to dnes agentura Bloomberg.

Skupina Danske Bank už je vyšetřována kvůli skandálu kolem praní špinavých peněz, jenž se týká transakcí v hodnotě 200 miliard eur (5,3 bilionu Kč). Ty v letech 2007 až 2015 banka uskutečnila přes estonskou divizi.

Nový skandál vyvolalo zjištění, že kvůli chybě informačního systému zaplatilo 15.000 dlužníků bance v průběhu několika let více, než mělo. Finanční ústav chybu uznal a uvedl, že kontroluje kolem 100.000 účtů, aby chybu napravil.

Dánská vláda kauzu odsoudila a požaduje, aby se věcí zabýval parlament. Na domácím trhu Danske Bank ztrácí na popularitě. Před aktuální kauzou ohledně chybného vymáhání dluhů asi polovina lidí v anketě deníku Borsen uvedla, že by se klienty banky nestali.

O chybě v informačním systému Danske Bank úřad pro regulaci finančního sektoru uvědomila loni v říjnu. Sdělila tehdy, že pracuje na nápravě a na kompenzaci pro dotčené zákazníky. "Na základě těchto informací měl úřad FSA za to, že banka jednala hned po odhalení chyby," uvedl finanční regulátor v prohlášení.

Už loni jedna dánský právní firma banku varovala, že jde o závažný případ a že zodpovědní manažeři mohou skončit za mřížemi, poznamenal list Berlingske.

Související

Aivar Rehe

Exšéfa estonské pobočky Danske Bank našli mrtvého, proslul jako workoholik

Bývalého šéfa estonské součásti dánského finančního ústavu Danske Bank Aivara Reheho nalezli mrtvého. Agentuře Reuters to dnes sdělila estonská policie. Z finančního skandálu banky, který vznikl v době, kdy ji Rehe v letech 2007 až 2015 řídil, tento člověk podezřelý nebyl. Ve vyšetřování ale figuroval jako svědek.
peníze

Bankovní skandál v Pobaltí bobtná: Špinavé peníze prala i švédská Swedbank

Švédská banka Swedbank, která je největším bankovním ústavem působícím v Pobaltí, se ocitla v podezření, že byla využita k praní špinavých peněz a že je zapletena do skandálu Danske Bank. Podle televize SVT hodnota podezřelých transakcí dosahuje 40 miliard švédských korun (97 miliard Kč). Akcie banky v reakci dnes oslabily o téměř sedm procent.

Více souvisejících

Danske Bank dánsko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy