Deflace v Německu se v září prohloubila, pokles činí 0,4 procenta

Deflace v Německu se v září prohloubila, spotřebitelské ceny podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu v EU klesly meziročně o 0,4 procenta.

Ukázaly to předběžné údaje, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Jde o nejnižší údaj od roku 2015. V srpnu meziroční pokles cen činil 0,1 procenta. K poklesu přispěly levnější energie a také snížení daně z přidané hodnoty (DPH).

Ve srovnání s předchozím měsícem se harmonizované ceny snížily také o 0,4 procenta.

Analytici podle agentury Reuters čekali, že ceny v meziročním i meziměsíčním srovnání klesnou o 0,1 procenta. V srpnu spotřebitelské ceny v Německu klesly poprvé po čtyřech letech.

Statistický úřad upozornil, že inflaci mimo jiné výrazně ovlivnilo snížení DPH, které vláda od 1. července zavedla, aby pomohla ekonomice zotavit se z koronavirového šoku. Ceny energií v srpnu meziročně klesly o 7,1 procenta, ceny potravin se naopak o 0,6 procenta zvýšily.

Vývoj inflace v Německu se tak ještě více vzdálil cíli Evropské centrální banky (ECB). Ta usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty. Banka se snaží inflaci a hospodářský růst podporovat mimořádně uvolněnou měnovou politikou, která zahrnuje rozsáhlé nákupy dluhopisů a dalších aktiv.

Německo je největší ekonomikou, kde se používá jednotná evropská měna euro.

Související

Více souvisejících

Německo inflace Ceny zboží Ekonomika

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy