"Dobrý den a vítejte." Restaurace v době koronaviru nepohrdne roboty +VIDEO

Shaosong Hu loni na podzim v Číně viděl, jak tam jídlo servírují roboti. Řekl si, že přesně to chce mít ve svém podniku v nizozemském pobřežním městě Renesse. Tehdy ještě nevěděl, jak užitečné to bude, napsala agentura AP.

Z rozmarného nápadu se v době epidemie způsobené koronavirem stal krok k budoucnosti, v níž lidé při dotyku někoho jiného zděšeně křičí.

"Přišli právě včas," říká o robotech Huova dcera, která v podniku Royal Palace také pracuje.

Dva nablýskaní červeno-bílí roboti kloužou po podlaze. Až se restaurace znovu otevře, budou servírovat čínské a indonéské speciality s vepřovým masem za 15,5 eura (417 korun), píše agentura AP.

"Dobrý den a vítejte," jsou schopni říci. K jejich povinnostem bude patřit uvítat hosty, podat nápoje a jídlo a odnést použité sklenice a nádobí. Zda budou muset zákazníci dát spropitné, se zatím neví. Co je jisté, budou splněna pravidla o odstupu lidí. "Zajistíme, aby se dodržel předpis o odstupu 1,5 metru," řekla Leah Huová.

Ne všichni jsou nadšení, pro někoho je to příliš neosobní. Ale asi se to srovná, protože Nizozemci se nemohou dočkat, až se v pondělí s uvolněním uzávěry znovu otevřou restaurace.

Aby to nebylo tak strohé, má jeden z robotů kolem krku šátek a pro oba se už na instagramu vybírají jména. "Zatím žádnému nedáváme přednost, ale byly návrhy jako Ro a Bot. Chceme jim dát ale normální jména," říká Leah.

Nizozemské restaurace jsou epidemií značně vyčerpány - jsou zavřené přes dva měsíce. V pondělí sice mohou znovu otevřít, ale maximálně pro 30 hostů. V případě Royal Palace bude zřejmě nutná úprava vnitřních prostor tak, aby odpovídala naprogramování robotů.

V provincii Zeeland, kde Huova rodina podniká, nehrozí, že by si lidé stěžovali, že roboti berou práci mladým. Poblíž není žádné velké město a najít tam personál není snadné.

"Pomáhají nám. Často čistíme stoly a roboti se připojí. My nikam nezmizíme, stále jsme tady. V této branži budou vždycky potřeba lidé," říká Leah s tím, že roboti pomohou personálu vyhnout se blízkému kontaktu s ostatními. Leah přiznává, že je třeba se robotům přizpůsobit a že to není snadné. "Stále zjišťujeme, jak to bude fungovat," řekla.

Související

Ilustrační foto

Jak umělá inteligence změní svět? Personalisté popsali, které pozice nahradí

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Shodli se na tom personalisté, které oslovila ČTK. Přestože podle nich některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

Více souvisejících

Roboti Restaurace Nizozemí Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy