Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny opět stoupla, recese ale trvá

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v srpnu čtvrtý měsíc za sebou vzrostla. Zůstává však na nízké úrovni, což naznačuje, že ekonomika se stále nachází v recesi. Vyplývá to podle agentury Reuters z výsledků průzkumu, které dnes zveřejnila společnost Sentix.

Index důvěry vzrostl na minus 13,4 bodu z červencových minus 18,2 bodu, informuje Reuters. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od února. Překonal rovněž očekávání analytiků, kteří jeho srpnovou hodnotu odhadovali v průměru na minus 15,1 bodu.

"Absolutní hodnota indexu zůstává neradostná," uvedl Patrick Hussy ze společnosti Sentix. "Ukazuje se, že proces ekonomického oživení je pomalý," dodal.

Statistický úřad Eurostat koncem července v předběžné zprávě uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve druhém čtvrtletí snížil o rekordních 12,1 procenta oproti předchozím třem měsícům.

Evropská komise minulý měsíc předpověděla, že ekonomika eurozóny v celém letošním roce klesne o 8,7 procenta. V příštím roce pak počítá s nárůstem o 6,1 procenta.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna investoři Ekonomika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy