Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny opět stoupla, recese ale trvá

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v srpnu čtvrtý měsíc za sebou vzrostla. Zůstává však na nízké úrovni, což naznačuje, že ekonomika se stále nachází v recesi. Vyplývá to podle agentury Reuters z výsledků průzkumu, které dnes zveřejnila společnost Sentix.

Index důvěry vzrostl na minus 13,4 bodu z červencových minus 18,2 bodu, informuje Reuters. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od února. Překonal rovněž očekávání analytiků, kteří jeho srpnovou hodnotu odhadovali v průměru na minus 15,1 bodu.

"Absolutní hodnota indexu zůstává neradostná," uvedl Patrick Hussy ze společnosti Sentix. "Ukazuje se, že proces ekonomického oživení je pomalý," dodal.

Statistický úřad Eurostat koncem července v předběžné zprávě uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve druhém čtvrtletí snížil o rekordních 12,1 procenta oproti předchozím třem měsícům.

Evropská komise minulý měsíc předpověděla, že ekonomika eurozóny v celém letošním roce klesne o 8,7 procenta. V příštím roce pak počítá s nárůstem o 6,1 procenta.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna investoři Ekonomika

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy