Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny opět vzrostla, index překonal očekávání

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny v září pátý měsíc za sebou vzrostla, nachází se tak na nejvyšší úrovni od února. Ukázaly to výsledky průzkumu, které dnes zveřejnila společnost Sentix. Index důvěry se zvýšil na minus osm ze srpnových minus 13,4 bodu. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jeho zářijovou hodnotu v anketě agentury Reuters předpovídali na minus 10,5 bodu.

"Recesi jsme ještě nepřekonali," upozornil nicméně šéf Sentixu Manfred Hübner.

Dílčí index Sentix, který sleduje hodnocení současné situace, vzrostl na minus 33 ze srpnových minus 41,3 bodu. Nacházel se tak nejvýše od března. Index očekávání stoupl na 20,8 z 19,3 bodu. Průzkum se uskutečnil v období od 3. do 5. září mezi více než tisícem investorů.

The #economic recovery, which has been observable globally since May 2020, continues in September. In #Euroland we are measuring the fifth consecutive rise in the overall indices. #sentix #index https://t.co/G7sN1flBMV pic.twitter.com/Vb6fuTBRSm

— sentix (@sentixsurvey) September 7, 2020

Výsledky průzkumu rovněž ukázaly, že pátý měsíc za sebou vzrostla také důvěra v německou ekonomiku, která je největší v eurozóně. "Cesta z recese je dlouhá a také v případě Německa investoři pochybují, že propad způsobený koronavirem bude možné plně vykompenzovat během jednoho roku," uvedl nicméně Hübner.

Statistický úřad Eurostat v polovině srpna potvrdil, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve druhém čtvrtletí klesl proti předchozím třem měsícům o rekordních 12,1 procenta. Ve třetím čtvrtletí analytici podle nedávného průzkumu agentury Reuters očekávají růst HDP o 8,1 procenta. Předpokládají ale, že úplné zotavení ekonomiky eurozóny z koronavirové krize zabere nejméně dva roky.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna investoři Ekonomika

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 10 minutami

Německá policie, ilustrační foto

Německo zatklo 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

před 54 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy