Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila, výhled ale zůstává negativní

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v září zlepšila více, než se čekalo. Výhled pro největší evropskou ekonomiku však zůstává negativní kvůli obchodním sporům a nejistotě související s odchodem Británie z Evropské unie. Vyplývá to z průzkumu institutu ZEW.

Index důvěry v září vystoupil na minus 22,5 bodu ze srpnových minus 44,1 bodu. Srpnový údaj byl nejhorší od roku 2011. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru zlepšení indexu pouze na minus 37 bodů.

Šéf institutu Achim Wambach varoval, že i přes růst indexu zůstává výhled německé ekonomiky negativní. Náladu investorů zřejmě zlepšila skutečnost, že mnoho jich čekalo prudkou eskalaci obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou, což se ale nestalo.

Washington a Peking se na začátku září dohodly, že v říjnu obnoví obchodní jednání na vysoké úrovni. Stále existuje i naděje, že se podaří odvrátit brexit bez dohody a podle Wambacha investory povzbudilo také uvolnění měnové politiky, k němuž přistoupila Evropská centrální banka (ECB).

Ukazatel současné hospodářské situace se snížil na minus 19,9 bodu z minus 13,5 bodu v předchozím měsíci. Propadl se tak nejníže od května 2010. Analytici počítali s poklesem pouze na minus 15 bodů.

Německá ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,1 procenta po růstu o 0,4 procenta v prvním čtvrtletí. Hospodářský institut IfW tento měsíc varoval, že německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vstoupí do recese, která se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. IfW předpokládá, že ve třetím čtvrtletí HDP klesne o 0,3 procenta.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Německá vláda předpokládá, že v celém letošním roce tempo hospodářského růstu v Německu zpomalí na 0,5 procenta, zatímco loni růst činil 1,4 procenta.

Související

Německo, ilustrační foto

Němci se bojí ruské špionáže. Myslí si, že na ni nejsou připraveni

Podle průzkumu berlínské společnosti Infratest dimap pro vysílací síť ARD, který zveřejnila agentura DPA, je většina Němců znepokojena stále častějšími operacemi ruské tajné služby namířenými proti Německu. Zároveň se obávají nedostatečné připravenosti země na tyto špionážní pokusy.

Více souvisejících

Německo Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy