ECB nezměnila měnovou politiku, vyzývá vlády k podpoře ekonomiky

Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání ponechala svou měnovou politiku beze změny, základní úroková sazba zůstává na rekordním minimu nula procent. ECB si tak dala přestávku po sérii mimořádných opatření na podporu ekonomiky v době koronavirové krize. Šéfka centrální banky Christine Lagardeová nicméně vyzvala evropské představitele, aby se dohodli na financování podpory regionů, které koronavirus nejvíce zasáhl.

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie budou od pátku na bruselském summitu jednat o plánu Evropské komise (EK) na hospodářskou obnovu v hodnotě 750 miliard eur (zhruba 20 bilionů Kč).

"Je důležité, aby se evropští lídři rychle dohodli na ambiciózním balíku opatření," uvedla Lagardeová. Upozornila také, že přetrvává velká nejistota ohledně schopnosti úřadů dostat šíření koronaviru pod kontrolu a kompenzovat jeho dopady na příjmy, zaměstnanost a spotřebitelskou poptávku.

ECB se nyní zaměřuje na kontrolu přijatých kroků a pokračuje v nákupech dluhopisů v objemu, který stanovila dříve. Banka bude až do konce června příštího roku investovat 1,35 bilionu eur (36 bilionů Kč) do vládních a podnikových dluhopisů. Na tuto částku peníze na odkupy zvýšila o 600 miliard eur začátkem června.

"Udělali jsme už tolik, že máme nějaký čas, abychom pečlivě vyhodnotili hospodářské údaje," řekla v nedávném rozhovoru Lagardeová.

"ECB sotva může odpočívat, její práce zdaleka není hotová," myslí si ale ekonom Florian Hense z banky Berenberg. "Navzdory pokračujícímu zotavování stále hrozí zhoršení výhledu, včetně rizika velké druhé vlny pandemie covidu-19 a tvrdých celostátních omezení ve velkých evropských ekonomikách," řekl agentuře Reuters.

Nedávné hospodářské statistiky z eurozóny nicméně překonaly očekávání, což naznačuje, že ekonomika se dál postupně zotavuje. Tlak na ECB, aby přišla s dalšími opatřeními, tedy nebyl příliš silný, ačkoliv je zde stále riziko druhé vlny infekcí, které zastiňuje výhled.

Před sídlem ECB ve Frankfurtu nad Mohanem se dnes i protestovalo. Aktivisté za ochranu klimatu a odpůrci kapitalismu tam podle AP blokovali vchod do budovy.

Související

Raiffeisenbank

Raiffeisen Bank čelí tlaku, aby opustila ruský trh

Evropská centrální banka (ECB) se snaží přimět rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI), aby se zbavil svých vysoce ziskových aktivit v Rusku. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovala agentura Reuters. 
Christine Lagardeová

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům

Inflace v eurozóně je podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové stále příliš vysoká. ECB ale podle ní rázně zakročí, aby inflaci vrátila zpět ke dvěma procentům. Lagardeová to dnes řekla na konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem. Euro po jejích slovech zpevnilo.

Více souvisejících

ecb Christine Lagardeová eurozóna Ekonomika

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy