Ekonomická nálada na Slovensku se druhý měsíc po sobě zlepšila

Ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku se v srpnu druhý měsíc po sobě zlepšila, nadále však zaostává za loňskem i za obdobím do letošního března, kdy v zemi vypukla pandemie nemoci covid-19. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

Tříměsíční klouzavý průměr souhrnného indexu ekonomické nálady na Slovensku po úpravě o sezonní vlivy v srpnu vzrostl o devět bodů na 83,5 bodu. Jeho stávající hodnota zaostala za dlouhodobým průměrem o 19,8 bodu a za výsledkem z loňska o 13,1 bodu, uvedli statistici.

V meziměsíčním srovnání se pak nálada zlepšila ve všech sledovaných sektorech kromě stavebnictví. Proti loňsku byl ukazatel lepší pouze v průmyslu.

Na novodobém minimu byla ekonomická nálada na Slovensku letos v červnu, kdy zmíněný ukazatel klesl na 64,8 bodu. V únoru, tedy měsíc před potvrzením prvního případu koronaviru v zemi, byl na 98 bodech. Následná karanténní opatření, z nichž většinu Bratislava mezitím zrušila, ovlivnila i činnost řady podnikatelů.

Slovensko letos hlavně kvůli dopadům covidu-19 očekává zhruba dvouciferný propad ekonomiky, což by by znamenalo horší výsledek než za globální ekonomické krize v roce 2009. V uplynulých týdnech země zaznamenala stoupající počet nových případů nákazy koronavirem.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy