Ekonomická nálada na Slovensku vystoupila na nejvyšší hodnotu od září 2017

Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku se v červnu zlepšila a dosáhla nejvyšší hodnoty od září 2017. Třetí měsíc po sobě tak překonala svou úroveň z období bezprostředně před loňským propuknutím koronavirové epidemie. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

Ukazatel ekonomické nálady v červnu meziměsíčně vzrostl o 3,9 bodu na 107 bodů. Například loni v dubnu, tedy za první vlny epidemie nemoci covid-19, index prudce klesl a dostal se na úroveň 57 bodů.

Nejvýrazněji se v červnu zlepšila na Slovensku důvěra podnikatelů v průmyslu, mírně pak v maloobchodě, u spotřebitelů a ve stavebnictví. V sektoru služeb se ekonomická nálada navzdory uvolňování epidemických opatření mírně zhoršila, a to kvůli obavám z vývoje poptávky.

Optimismus se po květnovém propadu vrátil i podnikatelům v průmyslu, zejména v souvislosti s očekávaným zvýšením produkce i v sektoru výroby automobilů. Produkci slovenských továren automobilek ovlivnil nedostatek čipů, kvůli němuž montážní linky v uplynulých měsících opakovaně stály.

Karanténní omezení začalo Slovensko po zlepšení epidemické situace postupně odbourávat ve druhé polovině dubna. Většina dřívějších přísných omezení už byla zrušena.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy