Ekonomika eurozóny zamrzá, loni rostla nejpomaleji za šest let

Tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny v loňském roce zpomalilo na 1,2 procenta z předloňských 1,8 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat.

V posledním čtvrtletí loňského roku se HDP oproti předchozím třem měsícům zvýšil pouze o 0,1 procenta. Tempo mezičtvrtletního růstu tak zpomalilo z 0,3 procenta ve třetím kvartálu a bylo nejslabší od prvního čtvrtletí 2013. Výrazně k tomu přispěl pokles HDP ve Francii a Itálii, které jsou druhou a třetí největší ekonomikou eurozóny po Německu.

Eurozóna se v loňském roce potýkala s negativními hospodářskými důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie.

Celoroční růst ekonomiky eurozóny byl nicméně o něco rychlejší, než předpovídala Evropská komise. Ta jeho tempo v listopadové prognóze odhadovala na 1,1 procenta. Růst ve čtvrtém čtvrtletí však zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 0,2 procenta.

Euro area #GDP +0.1% in Q4 2019, +1.0% compared with Q4 2018: preliminary flash estimate from #Eurostat https://t.co/x17Ql1VD2U pic.twitter.com/5FcqrG37Ir

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) January 31, 2020

Evropská centrální banka (ECB) se loni v září rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením depozitní úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a obnovením nákupů dluhopisů. Tento týden ponechala svou měnovou politiku včetně úrokových sazeb beze změny.

"ECB se dnešní údaje nebudou líbit. Spoléhá se totiž na to, že silnější hospodářský růst podpoří inflaci. Ve skutečnosti však ekonomika na podzim ztratila na tempu," uvedl ekonom Christoph Weil ze společnosti Commerzbank.

Někteří ekonomové nicméně doufají, že hospodářský růst v eurozóně by v letošním roce mohl oživit, a to zejména díky nedávnému podpisu dílčí obchodní dohody mezi USA a Čínou a poklesu nejistoty kolem brexitu. "Vzhledem k povzbudivému vývoji ukazatelů nálady se stále domníváme, že ekonomika eurozóny by v roce 2020 měla zažít postupné oživování růstu," uvedla ekonomka Rosie Colthorpeová ze společnosti Oxford Economics.

Samostatná zpráva Eurostatu dnes ukázala, že inflace v eurozóně v lednu sice vzrostla o desetinu procentního bodu na 1,4 procenta, ale zůstala pod cílovou úrovní ECB. Ta usiluje o to, aby se růst cen v eurozóně pohyboval těsně pod dvěma procenty.

V celé Evropské unii se loni HDP podle dnešních údajů Eurostatu zvýšil o 1,4 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí hospodářský růst v EU stejně jako v eurozóně zpomalil na 0,1 procenta z 0,3 procenta ve třetím kvartálu.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna Ekonomika EUR ecb

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 14 minutami

před 38 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

Rada Evropy obvinila Rusko ze smrti Alexeje Navalného. Putina označila za nelegitimního prezidenta

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy