EU je zaplavená padělky. Členské státy ročně přicházejí o miliardy

Veřejné rozpočty zemí Evropské unie přicházejí kvůli padělání výrobků každý rok v přepočtu o téměř 400 miliard korun. Padělky představují skoro sedm procent všech výrobků dovezených do EU. V posledním roce vzrostl zvláště počet napodobenin kosmetiky a výrobků osobní potřeby.

Jen v České republice toto odvětví evidovalo ušlý zisk více než dvě miliardy korun, vyplývá z analýzy, kterou dnes zveřejnil Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO).

Úřad stejně jako loni zkoumal škody, které způsobí pirátství a padělání jedenácti odvětvím výroby, v nichž bývá duševní vlastnictví často porušováno. Vedle kosmetiky to jsou například oděvy, obuv, šperky, hudební nahrávky či léčiva.

Nejvíce vzrostl prodej padělané kosmetiky, když výrobci té originální přišli o 14,1 procenta tržeb, což je více než 252,9 miliardy korun. Proti předchozí, loňské analýze to byl nárůst o 67,3 miliardy Kč. V Česku činí ušlý zisk 13 procent, což je téměř 2,2 miliardy korun.

Celní správa ČR podle svých statistik loni zadržela na českém trhu padělky za 458,3 milionu korun. Zboží za dalších 224,8 milionu korun, u kterého byla porušena ochrana práv duševního vlastnictví, celníci zabavili při celních řízeních. Hodnota originálního zboží by byla nejvyšší v případě proclívání u tabákových výrobků, na vnitřním trhu by byla cena nejvyšší u originálů padělaných hodinek.

Vlády v zemích evropského bloku přijdou kvůli ušlým daním či sociálním odvodům spojeným s činností padělatelů o 394 miliard korun ročně.

"Trestnou činnost v oblasti duševního vlastnictví považují zločinci za poměrně málo rizikovou a používá se jako podpora pro jiné druhy organizované kriminality," uvedl k analýze šéf EUIPO Christian Archambeau. Evropská policejní agentura Europol provedla podle úřadu v posledních letech téměř 30 hromadných zátahů zaměřených na padělatelské skupiny, které byly zapojeny i do závažnějších zločinů, jako je obchod s drogami či praní špinavých peněz.

Zločinci se navíc podle úřadu letos nově zaměřili na oblast potenciálně ohrožující lidské zdraví. Vrhli se totiž na padělání léků a ochranných prostředků souvisejících s pandemií nemoci covid-19. Údaje o tom, kolik tímto způsobem vydělali, zatím nejsou dostupné.

Zkoumaná odvětví podle EUIPO přicházejí kvůli padělkům dohromady o více než dva biliony korun ročně. Zaměstnanci navíc přišli o 671.000 pracovních míst v podnicích, které o výdělky připravuje právě činnost padělatelů.

Související

CZK

V Česku bylo loni zadrženo 1980 padělaných bankovek a mincí

V Česku bylo loni zadrženo 1980 padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn. Meziročně jich bylo o 4856 méně, předloňský počet ale ovlivnila policejní akce, při níž se podařilo zachytit velké množství padělaných eur. Hodnota zadržených padělků byla 2,95 milionu korun, uvedla dnes Česká národní banka (ČNB).

Více souvisejících

Padělky EU (Evropská unie) Celníci Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy