Odveta za Boeing. EU zavede cla na dovoz zboží z USA, oznámil Dombrovskis

Evropská unie ještě dnes zavede cla na dovoz zboží ze Spojených států v odvetě za podporu, kterou Washington poskytoval výrobci letadel Boeing. Po dnešní videokonferenci ministrů obchodu to oznámil místopředseda Evropské komise (EK) Valdis Dombrovskis. Cla v celkovém ročním objemu čtyř miliard dolarů (téměř 90 miliard Kč) začne evropský blok vybírat od úterý.

Podle Dombrovskise je unie připravena vyjednávat o zrušení cel. To ale jen v případě, že nová americká vláda zruší cla, která zavedla v reakci na evropskou podporu firmě Airbus.

"Vyzýváme Spojené státy, aby souhlasily s oboustranným zrušením těchto odvetných opatření," řekl Dombrovskis," podle něhož je unie připravena cla zrušit okamžitě v případě odezvy z USA.

The EU will today impose the countermeasures awarded to us by the @wto in respect of #Boeing. We have made clear that we want to settle this long-running issue. Regrettably, in spite of our best efforts, we are taking this action due to lack of progress from the U.S. pic.twitter.com/ooObbcWYwY

— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) November 9, 2020

Evropská cla jsou zatím posledním krokem v transatlantickém sporu o pomoc výrobcům letadel, který se táhne už 16 let. Spojené státy už dříve zavedly cla na evropské zboží kvůli subvencování evropského výrobce letadel Airbus. Světová obchodní organizace (WTO) koncem října povolila také celní odvetu ze strany EU vztahující se na podporu, kterou Washington poskytoval Boeingu.

Evropský blok sáhl k odvetným clům přesto, že minulý týden byl novým americkým prezidentem zvolen kandidát Demokratické strany Joe Biden. Od něj si totiž unie slibuje zlepšení obchodních vztahů ve srovnání s jeho končícím předchůdcem Donaldem Trumpem.

Společnost Boeing dnes uvedla, že ji rozhodnutí EU uvalit cla překvapilo a zklamalo. Zároveň vyzvala Evropskou komisi a Airbus ke snaze o vyřešení tohoto obchodního sporu.

Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer minulý měsíc varoval, že jakákoliv cla od EU si vynutí reakci USA, tvrdou odvetou následně pohrozil také prezident Donald Trump. Washington by podle agentury Reuters například mohl zvýšit cla na sýry, olivy a whisky z EU. Trumpova administrativa tvrdí, že cla ze strany EU jsou neoprávněná, protože státní podpora, které se rozhodnutí WTO týká, již byla odstraněna.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek se domnívá, že nová cla mohou zdražit některé potraviny a alkoholické nápoje. "Nejde ale v žádném případě o zásadní změnu a zda skutečně ke zdražení dojde, bude také záležet na obchodní politice prodejců. Až na výjimky se z USA nedovážejí potraviny, které by neměly alternativu dovozu z jiné části světa," uvedl.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček v neděli řekl, že dnešní hlasování lídrů unijních zemí o zavedení nových cel na dovoz zboží z USA by mělo vzít v potaz právě i výsledky amerických voleb. On sám by rozhodnutí nechal na začátek příštího roku, až začne fungovat nová americká administrativa. Podle Petříčka jde o ekonomicky citlivé téma a Bidenův příchod by mohl přispět ke zlepšení obchodních vztahů mezi Evropou a Spojenými státy.

Podle německého ministra Petera Altmaiera, který dnešní videokonferenci předsedal, většina států doufá v oživení vztahů s tradičním zaoceánským partnerem.

"Pokusíme se o nový začátek obchodní politiky mezi Spojenými státy a všemi členskými zeměmi," řekl po jednání Altmaier. Evropské státy si podle něj od Bidenovy administrativy slibují návrat k multilaterálnímu uspořádání světového obchodu nebo účinnější vyjednávání o reformě WTO. Odvetná cla EU jsou však logickým krokem, prohlásil Altmaier.

Cla se s největší pravděpodobností dotknou amerických letadel a jejich součástí, dále ovoce, ořechů a dalších zemědělských produktů, pomerančového džusu, některých lihovin a dalšího zboží, od stavebních strojů až po stoly pro kasina.

"Unijní clo má naštěstí zatížit hlavně to americké zboží, které nepředstavuje významné položky českého dovozu. Pocítit bychom ale mohli clo na součásti amerických letadel, stavební stroje a některé lihoviny," odhadl možný dopad na ceny dovozu zboží zpoza Atlantiku Luděk Procházka, ředitel společnosti Gerlach, která je největším českým poskytovatelem celních služeb.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Valdis Dombrovskis clo boeing USA (Spojené státy americké) Ekonomika Peter Altmaier (CDU) Tomáš Petříček Donald Trump Joe Biden airbus wto

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 13 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 36 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy