EU odloží zvýšení cel na dovoz z USA, obě strany začaly jednat o řešení sporu

Evropská unie ustoupí od plánovaného rozšíření a zvýšení cel na dovoz zboží ze Spojených států, k němuž chtěla sáhnout od června. Evropská komise (EK) dnes oznámila, že zahájila s americkou vládou jednání o vyřešení sporu kolem obchodování s ocelí a hliníkem. Obě strany by k dohodě chtěly dospět do konce roku, dosud zavedená cla přitom ponechávají v platnosti. Spor začal, když cla zavedla administrativa předchozího prezidenta Donalda Trumpa.

Na zahájení rozhovorů se shodl místopředseda EK pro obchod Valdis Dombrovskis s americkou ministryní obchodu Ginou Raimondovou a obchodní zmocněnkyní Katherine Taiovou. Ve společném prohlášení uvedli, že chtějí dospět k řešení celosvětového přebytku zásob oceli a hliníku. Obě strany podle nich sdílejí společné hodnoty a chtějí prosazovat řešení, která nenaruší volný trh. Ocelářský a hliníkářský průmysl v EU a v USA však doplácí na nadprodukci a praktiky některých dalších zemí a obě strany se proto shodly, že "poženou k odpovědnosti země, jako je Čína, tedy ty, které podporují postupy narušující obchod".

Současný spor zahájil v roce 2018 Trump, který zavedl cla na dovoz kovů z EU a řady dalších států. Široce kritizované opatření odůvodnil tím, že jejich dovoz ohrožuje americkou ekonomiku a tím i národní bezpečnost. EU reagovala zavedením odvetných cel.

Brusel v rámci dnes zahájeného jednání upustí od plánovaného rozšíření seznamu amerického zboží zatíženého cly. U některých produktů, jako jsou například motocykly či whisky, se měla cla zvýšit až na 50 procent. Dosavadní 25procentní cla na tyto výrobky zahrnující roční dovoz v hodnotě 2,8 miliardy eur (zhruba 72 miliard Kč) zůstanou zachována. V platnosti budou nadále i 25procentní americká cla na evropskou ocel a desetiprocentní na hliník.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 12 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy