Evropská komise navrhuje půjčky na ochranu zaměstnanosti, ČR má dostat dvě miliardy eur

Evropská komise chce patnácti členským zemím Evropské unie poskytnout 81,4 miliardy eur (2,1 bilionu Kč) na podporu zaměstnanosti. Česko by z programu SURE mělo získat půjčku ve výši dvou miliard eur (52,2 miliardy Kč), Slovensko 631 milionů eur (16,5 miliardy Kč), informovalo zastoupení Evropské komise v ČR.

Peníze mají putovat na podporu takzvaného kurzarbeitu, tedy zkrácené pracovní doby s příspěvkem státu na mzdu, či na podporu osob samostatně výdělečně činných (OSVČ).

Program SURE je součástí strategie EU na zmírnění dopadů pandemie covidu-19 na evropské hospodářství. Návrh podpory Evropská komise nyní předložila ke schválení Radě EU, která zastupuje jednotlivé členské země. Finance se budou patnácti ze sedmadvaceti členských zemí EU poskytovat ve formě výhodných půjček. Další země se do programu mohou ještě přihlásit.

? Komise navrhuje podpořit zachování zaměstnanosti pomocí nástroje #SURE. Jde o výhodnou půjčku pro 15 členských států včetně Česka. ?? To by tak mělo získat 2 miliardy eur, mj. na program Antivirus @mpsvcz.Více → https://t.co/rmzCUSyBz4 pic.twitter.com/yDNzggekNG

— Evropská komise v ČR (@ZEK_Praha) August 24, 2020

Prozatím půjčky z programu SURE získají především státy z východní a jižní části EU. Kromě Česka a Slovenska to budou také Bulharsko, Rumunsko, Polsko, Slovinsko, Chorvatsko, Lotyšsko, Litva, Řecko, Španělsko, Itálie, Kypr a Malta. Jediný zástupcem západoevropských zemí v programu je Belgie.

Nejvíce (27,4 miliardy eur) má dostat Itálie, nejméně (192 milionů eur) Lotyšsko. Formální žádost o zapojení do programu, který může podle EK dosáhnout objemu až 100 miliard eur (2,6 bilionu Kč), už podaly i Portugalsko a Maďarsko. Jejich žádosti se nyní posuzují.

Půjčky z programu SURE se budou opírat o systém dobrovolných záruk členských států EU.

"Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom udrželi pracovní místa a zdroje obživy," uvedla dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) evropská komise kurzarbeit Ursula von der Leyenová nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy