Evropské akcie díky nadějím na vakcínu proti covidu-19 zpevňují

Akcie na evropských trzích dnes výrazně posilují, k růstu jim pomáhá zejména zpráva o pokroku při vývoji vakcíny proti nemoci covid-19. Čínské akcie však oslabily, čímž reagovaly na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa nařídit, aby Spojené státy přestaly připisovat Hongkongu zvláštní status.

Panevropský akciový index STOXX 600 si kolem 13:30 SELČ připisoval 1,8 procenta na 374 bodů. Náladu na trzích podpořila zpráva, že experimentální vakcína proti covidu-19 od americké biotechnologické společnosti Moderna je podle rané studie bezpečná a vyvolala imunitní reakci u všech 45 testovaných dobrovolníků.

Nárůst díky pokroku při vývoji vakcíny a nadějím na rychlé hospodářské oživení zaznamenaly i japonské akcie, jejichž hlavní index Nikkei 225 vystoupil až na pětitýdenní maximum. Obchodování uzavřel s nárůstem o 1,59 procenta na 22.945,50 bodu.

"Na trhu panuje celkem optimistická nálada, za kterou stojí ne tak špatné výsledkové zprávy podniků a optimismus ohledně vakcíny," uvedl podle agentury Reuters analytik Christian Stocker z finanční společnosti UniCredit.

Čínské akcie však v reakci na Trumpovo rozhodnutí ohledně Hongkongu oslabily. Index šanghajské burzy Shanghai Composite klesl o 1,56 procenta a uzavřel na 3361,30 bodu. Index hongkongských akcií Hang Seng však navzdory přechodnému poklesu zakončil obchodování se slabým ziskem na 25.481,58 bodu.

Trumpův krok je reakcí na přijetí nového bezpečnostního zákona pro Hongkong, který prosadil Peking. Trump rovněž v úterý podepsal zákon, jež zavádí sankce proti bankám, které spolupracují s čínskými představiteli, kteří se podíleli na přijetí a uskutečňování této kontroverzní normy. Čína v reakci pohrozila vlastními sankcemi proti USA.

Související

Ilustrační foto Komentář

Kde v roce 2024 vydělat peníze? Investice mohou i letos přinést slibné výnosy

Možná, že právě čtete nějakou zprávu od vaší investiční společnosti, makléře či společnosti, která vám spravuje vaše peníze o tom, kolik jste v minulém roce vydělali. Ale než se pustíte do kritického srovnávání všemožných žebříků top investic či vkladů za rok 2023, je dobré si uvědomit, že hodnota investic a výnosů z nich může vždycky (ty „verzály“ jsou napsány schválně, jako varování) klesat i stoupat, takže se vám, opět vždycky, může vrátit méně, než jste investovali. A také, že minulá výkonnost nějakého typu investice není spolehlivým vodítkem pro jeho budoucí výnosy. Snadno řečeno: To, že něco vloni vydělalo 40 procent neznamená, že se to letos určitě zopakuje. Ale nechť. 
Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Akcie EU (Evropská unie) Ekonomika Čína Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy