Evropské akcie kvůli zákazu cestování do USA prudce oslabují

Evropské akcie dnes prudce oslabují a jejich hlavní index je nejníže za téměř čtyři roky. Velmi výrazně klesají zejména aerolinky. Oznámený zákaz cestování z Evropy do Spojených států totiž prohloubil obavy investorů z negativních dopadů nového typu koronaviru na ekonomiku.

Panevropský akciový index STOXX 600 kolem 10:00 SEČ ztrácel 6,3 procenta na zhruba 312 bodů. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem pak poprvé od července 2016 sestoupil pod psychologicky důležitou hranici 10.000 bodů. Index londýnské burzy FTSE 100 klesl pod úrovně, na které se propadl po referendu o odchodu Británie z Evropské unie z června 2016.

Index DAX dopoledne vykazoval pokles o 6,7 procenta na 9745 bodů, zatímco FTSE 100 odepisoval 5,7 procenta na 5544 bodů.

Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek ohlásil 30denní zákaz cestování z Evropy do Spojených států, s výjimkou Británie. Omezení, které má v USA zpomalit šíření nového koronaviru, bude platit od páteční půlnoci. Pod velký tlak se proto dostaly akcie leteckých přepravců, například aerolinek Air France-KLM nebo Lufthansa.

Prudce oslabuje i pražská burza, jejíž hlavní index PX po zahájení obchodů ztrácel přes pět procent a je pod 850 body. Ve středu se index poprvé od konce roku 2016 dostal pod hranici 900 bodů. Obavy z koronaviru naopak zvyšují poptávku po českých dluhopisech. Na středeční aukci prodalo české ministerstvo financí dvojnásobný objem státních dluhopisů oproti původnímu plánu. "Poptávka byla opět silná," řekl jeden z obchodníků.

Prudký pokles dnes utrpěly rovněž asijské akciové trhy. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o 4,4 procenta na 18.559,63 bodu. To představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu za téměř čtyři roky. Index australské akciové burzy S&P/ASX 200 se propadl dokonce o 7,4 procenta na 5304,60 bodu. Zaznamenal tak nejprudší pokles od globální finanční krize a obchodování uzavřel na nejnižší úrovni za více než tři roky.

Související

Ilustrační foto Komentář

Kde v roce 2024 vydělat peníze? Investice mohou i letos přinést slibné výnosy

Možná, že právě čtete nějakou zprávu od vaší investiční společnosti, makléře či společnosti, která vám spravuje vaše peníze o tom, kolik jste v minulém roce vydělali. Ale než se pustíte do kritického srovnávání všemožných žebříků top investic či vkladů za rok 2023, je dobré si uvědomit, že hodnota investic a výnosů z nich může vždycky (ty „verzály“ jsou napsány schválně, jako varování) klesat i stoupat, takže se vám, opět vždycky, může vrátit méně, než jste investovali. A také, že minulá výkonnost nějakého typu investice není spolehlivým vodítkem pro jeho budoucí výnosy. Snadno řečeno: To, že něco vloni vydělalo 40 procent neznamená, že se to letos určitě zopakuje. Ale nechť. 
Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Akcie Ekonomika burza Donald Trump Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 28 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy