Export z Německa v říjnu oproti září rostl, meziročně ale nastal pokles

Vývoz z Německa se v říjnu proti září zvýšil o 0,8 procenta, meziroční bilance ale skončila poklesem o 6,5 procenta. Dnes to oznámil Spolkový statistický úřad. O 0,3 procenta se proti září zvýšil i dovoz, který ale v meziročním srovnání o 5,9 procenta klesl. Výsledky zaostaly za očekáváním a ukazují, že německé hospodářství se stále potýká s následky pandemie nemoci covid-19.

Zatímco v září tempo meziměsíčního růstu vývozu a dovozu činilo 2,3 procenta, respektive 4,3 procenta, v říjnu se bilance exportu a importu proti září zvyšovala výrazně pomaleji. Export dosáhl objemu 112 miliard eur (2,95 bilionu Kč), import pak 92,7 miliardy eur.

Bilance zahraničního obchodu v říjnu skončila přebytkem 19,4 miliardy eur, loni v říjnu činil přebytek 21,3 miliardy eur. Po kalendářním a sezonním očištění bylo říjnové saldo 18,2 miliardy eur.

Největším obchodním partnerem Německa jsou tradičně členské země Evropské unie, kam se v září z Německa vyvezlo zboží za 59,7 miliardy eur. Objem dovezeného zboží z ostatních zemí EU do Německa dosáhl 50,4 miliardy eur. Proti loňskému říjnu vývoz klesl o 5,1 procenta a dovoz o 2,9 procenta. Vývoz do třetích zemí pak meziročně klesl o osm procent, dovoz o 9,2 procenta.

Německé hospodářství stále nepřekonalo následky koronavirové krize. Říjnová bilance v porovnání s hodnotami z letošního února, což byl poslední měsíc před začátkem dopadů pandemie, skončila u vývozu poklesem o 6,8 procenta a u dovozu snížením o 5,2 procenta.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika dovoz a vývoz Německo zahraniční obchod

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy