Francie snížila odhad vývoje HDP na minus 11

Francouzská vláda snížila odhad letošního vývoje hrubého domácího produktu (HDP) země kvůli koronavirové krizi na minus 11 z dříve udávaných minus osmi procent. "Ekonomika tři měsíce téměř stála a my za to zaplatíme," řekl dnes rozhlasové stanici RTL ministr financí Bruno Le Maire.

Nový odhad je také horší, než jaký uváděli analytici oslovení agenturou Bloomberg. Ti v anketě očekávali, že francouzská ekonomika v roce 2020 klesne o devět procent.

Dnešní úprava odráží úsilí vlád a ekonomů dohlédnout následky dosud nevídaného pozastavení celé evropské ekonomiky, píše Bloomberg. Zavřít muselo kvůli pandemii mnoho firem, některé krachují a postiženy jsou miliony jejich zaměstnanců. Vlády situace přiměla utrácet miliardy na záchranu hospodářství, což zvyšuje půjčky a zadlužení a probouzí spekulace o tom, jak je státy budou splácet.

Le Maire dnes možné zvýšení daní vyloučil. "Ano, dluh se bude muset splatit, ne ale zvyšováním daní. Zvyšováním růstu," řekl ministr.

Svůj výhled ekonomiky eurozóny má ve čtvrtek aktualizovat také Evropská centrální banka (ECB). Její šéfka Christine Lagardeová už dříve uvedla, že pravděpodobně se jeví pesimistický scénář, který předpokládá pokles hospodářství eurozóny o osm až 12 procent.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika HDP Francie

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy