Francii letos čeká nejhorší recese od roku 1945, přiznal ministr Le Maire

Francouzské hospodářství letos čeká nejhorší recese od skončení druhé světové války, odhaduje francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Propad hrubého domácího produktu (HDP) by mohl přesáhnout 2,2 procenta, řekl dnes ministr na slyšení v komisi pro ekonomické záležitosti francouzského Senátu.

"Nejhorší růst od roku 1945 vykázala Francie v roce 2009 po velké finanční krizi z roku 2008, a to minus 2,2 procenta. Letos se pravděpodobně dostaneme hluboko pod minus 2,2 procenta," uvedl Le Maire, kterého citovala agentura AFP.

Ve francouzských nemocnicích zemřelo na nemoc covid-19 do neděle 5889 lidí. Po započtení těch, kteří nákaze podlehli v domech s pečovatelskou službou, je smrtelných obětí celkem 8078. Zdravotníci v zemi evidují 70.478 případů nákazy koronavirem.

Ve Francii, podobně jako v dalších evropských zemích, lidé smějí byt opustit jen tehdy, pokud jdou nakupovat nebo k lékaři. Když to jde, mají pracovat z domova. Restaurace, kavárny, bary a obchody s výjimkou těch, které jsou pro lidi nutné k životu, jsou zavřené. Tato opatření platí od 17. března do 15. dubna a je pravděpodobné, že jejich platnost bude ještě prodloužena.

Le Maire už dříve oznámil, že vláda je podle něj připravena použít "všechny nástroje" ke zmírnění ekonomických dopadů pandemie, včetně zestátňování velkých společností.

Francouzské ekonomice, která je druhou největší ekonomikou eurozóny, se ale přestalo dařit už v závěru loňského roku. V posledním čtvrtletí nečekaně oslabila o 0,1 procenta. Byl to její první pokles po více než třech letech.

Související

Mario Draghi

Draghi navrhuje další sankce. Dle francouzského ministra povedou ke kolapsu

Italský premiér Mario Draghi podporuje další zpřísnění sankcí proti Rusku a navrhuje, aby se nové postihy zaměřily zejména na oligarchy a ruskou centrální banku. Premiér to dnes řekl v projevu k poslancům. Podle něj by měl vzniknout veřejný mezinárodní registr movitých Rusů s majetkem přesahujícím deset milionů eur (250 milionů Kč).

Více souvisejících

Bruno Le Maire Francie Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy