Gazprom se propadl do hluboké ztráty, rubl kvůli pandemii výrazně oslabil

Ruská plynárenská společnost Gazprom se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty 251,3 miliardy rublů (72,2 miliardy Kč), zatímco před rokem hospodařila s čistým ziskem 211,8 miliardy rublů. Firma dnes uvedla, že za zhoršením je pokles kurzu ruské měny. Ve čtvrtletí se také snížily tržby, a to jak v Rusku, tak za vývoz plynu do dalších evropských zemí.

Ztráty v souvislosti s poklesem kurzu rublu zasáhly i další ruské firmy, které si vzaly úvěr v cizích měnách. Ruská měna oslabila zejména kvůli dopadům pandemie způsobené šířením nového koronaviru.

V případě Gazpromu čistá ztráta související s měnovými pohyby ve třetím čtvrtletí dosáhla 464,3 miliardy rublů. Před rokem Gazpromu hrály měnové výkyvy do karet a firma z nich měla zisk.

Gazprom uvedl, že průměrná vývozní cena plynu ve čtvrtletí klesla na 117,2 USD (2560 Kč) za 1000 krychlových metrů, zatímco o rok dříve činila 169,8 USD (3709 Kč).

Tržby ve třetím čtvrtletí klesly na 1,4 bilionu rublů (401,6 miliardy Kč) z 1,6 bilionu rublů před rokem.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí včetně České republiky. Kontrolu nad firmou má Kreml.

Firma byla sedm let ve sporu s Evropskou komisí (EK), která Gazprom obviňovala s porušování hospodářské soutěže. V roce 2018 ale unijní exekutiva oznámila, že se s Gazpromem dohodla na vyřešení sporu. Firmě uložila řadu povinností, které měly obavy z narušování hospodářské soutěže rozptýlit a umožnit volný tok zemního plynu za konkurenční ceny na trzích ve střední a východní Evropě. Gazprom se díky dohodě vyhnul pokutě, která mohla činit až deset procent jeho ročních tržeb, což tehdy představovalo v přepočtu více než 200 miliard Kč.

Související

ČEZ

ČEZ má podle právníků v arbitráži s Gazpromem šanci

Pro výsledek arbitráže, kterou ve středu zahájila energetická společnost ČEZ proti ruské plynárenské firmě Gazprom kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce a v níž žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun, bude klíčové určení, za jakých okolností možná škoda pro českou společnost vznikla. Pokud česká firma prokáže nedodržení smlouvy, má přitom značnou šanci na přiznání odškodnění. 
ČEZ

ČEZ zahájil arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom

Energetická společnost ČEZ formálně zahájila arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom. Kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Možnost arbitráže zmínil už loni v říjnu předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Více souvisejících

Gazprom Ekonomika Rusko RUB

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy