Gazprom uvádí, že nadále dodává zákazníkům v Evropě plyn přes Ukrajinu

Ruská plynárenská společnost Gazprom dodává plyn do Evropy přes Ukrajinu i nadále v souladu s požadavky svých zákazníků. S odkazem na sdělení firmy o tom dnes informovala agentura Reuters. Přes Ukrajinu proudí plyn i do České republiky.

Další ruský plynovod Jamal, který vede přes Bělorusko a Polsko, se v neděli ráno opět přepnul do obráceného režimu. To znamená, že pokračuje v dodávkách plynu z Německa na východ do Polska, ukazují údaje německého provozovatele sítě Gascade.

Polský provozovatel plynovodní soustavy Gaz System dnes také oznámil, že plynovod spojující Polsko a Litvu zahájí provoz dříve. Otevřen má být 1. května, původní termín byl polovina letošního roku. První aukce objemu pro přepravu plynu plynovodem se bude konat v dubnu pro kapacitu v obou směrech dostupnou do května do září.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí, včetně České republiky.

Česko dováží většinu plynu z Ruska. Vedle trasy přes Ukrajinu a Slovensko má napojení na plynovod Nord Stream, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa.

Shell hodlá ukončit spolupráci s Gazpromem a opustit Nord Stream

Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell se rozhodla odejít ze všech svých společných podniků s ruským plynárenským gigantem Gazprom. Chce rovněž ukončit svou účast v projektu Nord Stream 2, který pomáhala financovat. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Reaguje tak na ruský útok na Ukrajinu.

"Jsme šokováni ztrátami na životech na Ukrajině, které odsuzujeme a které jsou důsledkem nesmyslné vojenské agrese, jež ohrožuje bezpečnost Evropy," uvedl šéf podniku Ben van Beurden.

Shell se stáhne mimo jiné ze společného závodu Sachalin 2 na zpracování zkapalněného zemního plynu (LNG), ve kterém vlastní 27,5 procenta. Závod produkuje zhruba 11,5 milionu tun LNG ročně a svou produkci vyváží mimo jiné do Číny a Japonska.

Společnost Shell je rovněž součástí skupiny evropských podniků podílejících se na financování kontroverzního plynovodu Nord Stream 2, jehož hlavním investorem je Gazprom.

Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Plynovod je už hotov, k zahájení provozu ale ještě potřebuje získat povolení v Německu. To minulý týden uvedlo, že udělení souhlasu k provozu plynovodu není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné.

Rozhodnutí Shellu ukončit spolupráci s Gazpromem přichází poté, co britský energetický gigant BP v neděli oznámil, že se zbaví svého pětinového podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť. Plány na odchod z Ruska dnes oznámila také norská energetická firma Equinor.

Fotbalové Schalke ukončilo spolupráci s Gazpromem

Německý fotbalový klub Schalke 04 ukončil kvůli útoku Ruska na Ukrajinu předčasně spolupráci s hlavním sponzorem, ruskou státní společností Gazprom. Bez ohledu na velkou finanční ztrátu o tom dnes rozhodlo představenstvo druholigového celku společně s dozorčí radou.

Smlouva s největším světovým exportérem zemního plynu byla platná do roku 2025. Ve druhé lize měl klub ročně podle informací agentury SID inkasovat devět milionů eur, v případě postupu do nejvyšší soutěže by částka stoupla na 15 milionů eur.

Vedení Schalke je přesvědčeno, že i bez financí od Gazpromu zvládne chod klubu do budoucna zajistit, přestože je klub aktuálně zatížen závazky ve výši zhruba 200 milionů eur. "Plnohodnotný finanční chod klubu zůstává tímto rozhodnutím nedotčen. Vedení věří, že bude moci v brzké době představit nového partnera," uvedli zástupci Schalke v prohlášení.

Už minulý týden se vedení klubu rozhodlo v reakci na ruskou invazi odstranit z dresů logo Gazpromu. Vedle toho rezignoval na funkci v dozorčí radě také zástupce firmy Matthias Warnig.

Dočasný šéf německého fotbalového svazu Hans-Joachim Watzke se v minulých dnech nechal slyšet, že peníze od Gazpronu jsou špinavé a není možné je dál využívat k financování fotbalu. Zároveň oznámil, že ostatní německé kluby budou k Schalke solidární, pokud se klub odstřihnutím od Gazpromu dostane do finanční nouze.

Související

ČEZ

ČEZ má podle právníků v arbitráži s Gazpromem šanci

Pro výsledek arbitráže, kterou ve středu zahájila energetická společnost ČEZ proti ruské plynárenské firmě Gazprom kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce a v níž žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun, bude klíčové určení, za jakých okolností možná škoda pro českou společnost vznikla. Pokud česká firma prokáže nedodržení smlouvy, má přitom značnou šanci na přiznání odškodnění. 
ČEZ

ČEZ zahájil arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom

Energetická společnost ČEZ formálně zahájila arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom. Kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Možnost arbitráže zmínil už loni v říjnu předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Více souvisejících

Gazprom Zemní plyn shell

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 56 minutami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 56 minutami

před 1 hodinou

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy