Google chce převzít firmu Fitbit. Evropská komise má výhrady, plán prověřuje

Evropská komise (EK) začala podrobně zkoumat plán amerického technologického gigantu Googlu koupit za 2,1 miliardy dolarů (47 miliard Kč) výrobce chytrých náramků a hodinek Fitbit.

Panují obavy, že by dohoda mohla upevnit pozici Googlu na trhu internetové reklamy, protože Google získá množství dat, která může využít pro personalizovanou reklamu. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová sdělila, že cílem vyšetřování je zajistit, že kontrola Googlu nad daty shromážděnými prostřednictvím zařízení Fitbit nenaruší hospodářskou soutěž. Slib Googlu, že nebude využívat data z Fitbitu pro reklamu, který má vyřešit obavy z narušení hospodářské soutěže, je nedostatečný.

Organizace zaměřené na ochranu soukromí a spotřebitelů vyzvaly úřady, aby dohodu zablokovaly. Obávají se právě o soukromí uživatelů a porušování antimonopolních pravidel, uvedla agentura AP.

Komise má na rozhodnutí 90 pracovních dnů, tedy do 9. prosince. Zahájení hloubkového vyšetřování je standardním krokem a nelze z toho vyvozovat, jaký bude konečný výsledek.

Google oznámil dohodu o převzetí Fitbit loni v listopadu. Fitbit je průkopníkem v oblasti fitness náramků, jeho zařízení umožňují uživatelům sledovat fyzickou aktivitu a zdravotní stav. Google díky převzetí bude moci konkurovat firmám, jako je Apple a Samsung.

Související

Více souvisejících

Google evropská komise Fitbit Ekonomika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy