HDP Německa loni vzrostl o 0,6 procenta, nejméně od roku 2013

Růst německé ekonomiky loni výrazně zpomalil. Hrubý domácí produkt (HDP) se zvýšil jen o 0,6 procenta, což je nejpomalejší tempo od roku 2013. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes na tiskové konferenci v Berlíně zveřejnil spolkový statistický úřad. Ještě předloni růst činil 1,5 procenta.

Německá ekonomika, která je největší v Evropě a má zásadní vliv i na Českou republiku, se v poslední době potýká se slabší globální poptávkou. To má negativní dopad na německý export i průmysl. K potížím německé ekonomiky ale přispívá také obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a nejistota kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie.

Pozitivní dopad na HDP měly v loňském roce naopak rostoucí výdaje německých domácností (o 1,6 procenta) a státu (o 2,5 procenta). Výrazně - o čtyři procenta - vzrostlo stavebnictví, o 2,9 procenta pak služby v informatice a komunikacích a také ve finanční a pojišťovací oblasti.

I přes pokles tempa růstu Německo loni zažilo už desátý rok hospodářského vzestupu za sebou. To je nejdelší období od znovusjednocení v roce 1990. HDP spolkové republiky by navíc měl růst vykázat i letos. Německá vláda v říjnu počítala s růstem o jedno procento, centrální banka v prosincovém výhledu hovořila o růstu o 0,6 procenta.

Mezi lety 2014 a 2018 rostla německá ekonomika každoročně o 1,5 až 2,5 procenta. V roce 2013 se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,4 procenta.

Velmi dobře si loni vedly německé veřejné finance. Dosáhly přebytku 49,8 miliardy eur (1,25 bilionu Kč), což odpovídá 1,5 procenta HDP. V přebytku, který o něco zaostal za rekordním rokem 2018 (62,4 miliardy eur), skončily poosmé v řadě.

Nejvíce z něj loni těžil státní rozpočet (19,2 miliardy eur), následovaný rozpočty spolkových zemí (13,3 miliardy eur), sociálním pojištěním (10,7 miliardy eur) a rozpočty obcí (6,6 miliardy eur).

Velmi dobře je na tom nadále i trh práce. Počet výdělečně činných osob v Německu loni vzrostl o 0,9 procenta na 45,3 milionu, a dostal se tak na nejvyšší úroveň od znovusjednocení.

Související

Německo, ilustrační foto

Němci se bojí ruské špionáže. Myslí si, že na ni nejsou připraveni

Podle průzkumu berlínské společnosti Infratest dimap pro vysílací síť ARD, který zveřejnila agentura DPA, je většina Němců znepokojena stále častějšími operacemi ruské tajné služby namířenými proti Německu. Zároveň se obávají nedostatečné připravenosti země na tyto špionážní pokusy.

Více souvisejících

Německo Ekonomika HDP EUR

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Exprezident Zeman zůstává v nemocnici. Není jasné, kdy bude z Motola propuštěn

Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží v pražské Fakultní nemocnici Motol, kde podstoupil operaci. Podle nejnovějších informací je při vědomí a spolupracuje s lékaři na rehabilitaci po provedeném zákroku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy