Horší než za krize v roce 2009. Slovenská ekonomika se propadla o 12,1 procenta

Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla meziročně o 12,1 procenta, proti prvnímu kvartálu pak o 8,3 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj srpnový odhad. Výkon hospodářství, které propadlo výrazněji než v době globální finanční krize v roce 2009, ovlivnily dopady nového koronaviru.

"Slovenská ekonomika se letos dostala do záporných čísel po desetiletém nepřetržitém růstu od finanční krize v roce 2009. Vliv pandemie covidu-19 se významně projevil ve druhém čtvrtletí 2020," uvedli statistici.

Ve sledovaném období výrazně klesl vývoz i dovoz, snížila se i spotřeba domácností a investice. Propad zaznamenala většina odvětví ekonomiky Slovenska, některé z nich více než o pětinu, například průmysl.

V prvním letošním čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska klesl meziročně o 3,7 procenta a proti poslednímu kvartálu loňského roku o 5,2 procenta.

"Zatímco v prvním čtvrtletí se Slovensko zařadilo mezi nejvíce zasažené ekonomiky a patřilo mezi nejvýrazněji klesající ekonomiky eurozóny (i EU), ve druhém čtvrtletí byl propad ekonomické aktivity na Slovensku již výrazně mírnější než v průměru v zemích eurozóny (i EU)," uvedl v komentáři analytik finančního ústavu UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák. Dodal, že výkon hospodářství Slovenska se na úroveň před vypuknutím pandemie covidu-19 vrátí patrně nejdříve až na začátku roku 2022.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku podle metodiky místního statistického úřadu vystoupila ve druhém čtvrtletí na dvouleté maximum 6,6 procenta ze šesti procent v prvním čtvrtletí. Tempo růstu nezaměstnanosti bylo nejrychlejší od roku 2010.

Průměrná měsíční mzda na Slovensku se ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání poprvé od vzniku státu v roce 1993 snížila, a to o 1,2 procenta na 1088 eur (28.670 Kč). Podle analytiků bankovního domu Slovenská sporiteľňa vývoj mezd do značné míry ovlivnila skutečnost, že mnoho lidí bylo kvůli pandemii práceneschopných nebo po uzavření škol čerpali ošetřovné s ohledem na péči o děti.

Slovenské ministerstvo financí v červnové prognóze odhadlo, že za celý letošní rok HDP klesne o 9,8 procenta. Centrální banka počítá s poklesem o 10,3 procenta. Na příští rok obě instituce naopak očekávají hospodářské oživení.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko Ekonomika HDP nezaměstnanost / nezaměstnaní průměrná mzda

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy