Ifo: Podnikatelská nálada v Německu rekordně vzrostla, firmy jsou optimistické

Podnikatelská nálada v Německu se v červnu dál zlepšovala. Její index, který sestavuje mnichovský institut Ifo, vystoupil na 86,2 bodu z květnových 79,7 bodu. Zaznamenal tak rekordní vzestup. Firmy hodnotí lépe svoji současnou situaci a výrazně se zlepšilo i jejich očekávání. Německé podniky tak už vidí po koronavirové pandemii světlo na konci tunelu, řekl dnes prezident Ifo Clemens Fuest.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že index vystoupí na 85 bodů.

Květnový údaj je po zpřesnění dat mírně vyšší. Zvýšení indexu o 6,5 bodu bylo podle Ifo nejvyšší od znovusjednocení Německa v roce 1990.

Hodnota indexu měřícího současné podmínky vzrostla o 2,4 na 81,3 bodu. Dílčí index podnikatelských očekávání, který ukazuje výhled na nejbližších šest měsíců, pak stoupl o 10,9 bodu na 91,4 bodu.

#ifoGeschäftsklima steigt deutlich - Der ifo Geschäftsklimaindex ist im Juni auf 86,2 Punkte gestiegen, nach 79,7 Punkten im Mai. Die deutsche Wirtschaft sieht Licht am Ende des Tunnels. ?? pic.twitter.com/FbGygZq0Er

— ifo Institut (@ifo_Institut) June 24, 2020

Nálada se zlepšila ve všech sektorech, tedy v průmyslu, službách, obchodu i stavebnictví. V průmyslu rekordně vzrostlo očekávání firem, i když současnou situaci většina z nich stále hodnotí jako slabou.

Ekonom Ifo Klaus Wohlrabe dodal, že německá ekonomika by se měla vrátit k růstu ve třetím čtvrtletí, zatímco za duben až červen zřejmě vykáže pokles o více než deset procent. Ifo očekává ve třetím čtvrtletí růst kolem sedmi procent.

"Překonali jsme ekonomické dno, nejnižší bod je za námi a vše se znovu zlepšuje," prohlásil Wohlrabe. "Očekávání u vývozu se výrazně zvýšila."

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí kvůli koronavirové krizi klesla a dostala se do recese. Proti předchozím třem měsícům oslabila o 2,2 procenta, nejvíce od globální finanční krize v roce 2009. Poradní ekonomický výbor německé vlády v úterý uvedl, že za celý rok ekonomika kvůli pandemii klesne o 6,5 procenta.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika podnikatelé Německo firmy

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy