Inflace na Slovensku zvolnila na čtyřleté minimum 0,7 procenta

Meziroční míra inflace na Slovensku v lednu výrazně zvolnila tempo a dostala se na čtyřleté minimum 0,7 procenta. V prosinci ceny zboží a služeb oproti předchozímu roku stouply o 1,6 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. V České republice byla inflace vyšší.

Ke zpomalení inflace v lednu přispělo zlevnění energií a potravin, což jsou na Slovensku dvě hlavní složky pro výpočet vývoje spotřebitelských cen. Regulované ceny zemního plynu klesly o 9,7 procenta, elektřiny o 4,3 procenta a tepla o jedno procento. Ještě výraznějšímu poklesu tempa inflace zabránilo podle statistiků zvýšení poplatků za odvoz komunálního odpadu a také stočného.

Potraviny na Slovensku v lednu zlevnily v meziročním srovnání o 0,6 procenta.

V České republice rostly ceny zboží a služeb začátkem roku výrazněji než na Slovensku. Spotřebitelské ceny v lednu ale pošesté za sebou zpomalily meziroční růst, a to na 2,2 procenta z prosincových 2,3 procenta.

Související

Více souvisejících

Slovensko inflace Ekonomika

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy