Inflace v EU a eurozóně klesá. Změní ECB měnovou politiku?

Růst spotřebitelských cen v zemích eurozóny v říjnu zpomalil na 0,7 procenta, což je o desetinu bodu níže než v září. V celé Evropské unii inflace klesla za měsíc z 1,2 na 1,1 procenta. V konečné zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. Ceny rostou nejpomaleji za tři roky a inflace zůstává hluboko pod dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB).

Před rokem přitom dosahovala inflace v zemích platících eurem i v celé "osmadvacítce" 2,3 procenta.

Nejvyšší růst cen zaznamenaly v říjnu postkomunistické země. V Rumunsku dosáhla inflace 3,2 procenta, o něco nižší byla v Maďarsku a na Slovensku. Česko mělo pátou nejvyšší hodnotu 2,6 procenta. Na opačném konci žebříčku jsou tři jihoevropské země, kde ceny klesaly: Portugalsko, Řecko a Kypr, který byl vůbec nejníže s údajem minus 0,5 procenta.

Euro area annual #inflation down to 0.7% in October (September 0.8%) https://t.co/cK0YtdoLzx pic.twitter.com/iPFqW4QevU

— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) November 15, 2019

Nová šéfka ECB Christine Lagardeová chce pokračovat v prorůstových opatřeních svého předchůdce Maria Draghiho, která však kritizuje část států v čele s Německem. Banka už před jejím listopadovým nástupem snížila depozitní úrokovou sazbu na nové minimum minus 0,5 procenta, od tohoto měsíce pak rozjíždí nové nákupy dluhopisů v objemu 20 miliard eur (zhruba 517 miliard Kč) měsíčně.

Vedle podpory růstu unijních ekonomik, jehož zpomalení se očekává, by kroky měly přispět také k souvisejícímu zvedání cenové úrovně až k zamýšlené dvouprocentní hladině.

Z jednotlivých tržních odvětví eurozóny podle údajů Eurostatu v říjnu meziročně nejvíce rostly ceny služeb (0,69 procenta), následované cenami potravin, alkoholu a tabákových výrobků (0,29 procenta). Průmyslové výrobky zdražily o 0,07 procenta. Naproti tomu ceny energií o 0,32 procenta klesly.

Související

Více souvisejících

inflace eurozóna EU (Evropská unie) Ekonomika Christine Lagardeová ecb

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 57 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy