Inflace v EU vzrostla na 5,2 procenta, je na dvacetiletém maximu

Růst cen v Evropské unii, způsobený zejména zdražováním energií, v listopadu opět zrychlil. Meziroční míra inflace vystoupila na 5,2 procenta, což je nejvýše za poslední dvě desetiletí. Ve své závěrečné zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. V říjnu činila míra inflace v sedmadvacítce 4,4 procenta. Ceny rostly ve všech unijních zemích vyjma České republiky, kde zůstala inflace na hodnotě 4,8 procenta.

V zemích eurozóny inflace vystoupila na rekordních 4,9 procenta, potvrdil Eurostat svůj předběžný odhad. Je to rovněž nárůst o osm desetin procentního bodu proti říjnové hodnotě.

Růst cen v eurozóně stále výrazněji překračuje dvouprocentní inflační cíl Evropské centrální banky (ECB). Ta ale na rozdíl od některých analytiků soudí, že inflace zřejmě dosáhla svého vrcholu a začne klesat. Banka ve čtvrtek oznámila, že v březnu příštího roku ukončí program nákupů dluhopisů v rámci nouzového pandemického programu PEPP, žádné změny úrokových sazeb ale nechystá.

Meziroční růst cen energií, jehož dopady na obyvatele se snaží zmírňovat vlády většiny členských zemí, zrychlil v listopadu na 27,5 procenta. V říjnu energie zdražily o 23,7 procenta. Inflace se dále zvýšila také u služeb, které meziročně zdražily o 2,7 procenta. Mírně vzhůru šla inflace také u potravin, alkoholu a tabákových výrobků, kde dosáhla 2,2 procenta.

Proti říjnu se v jedenáctém měsíci roku zvýšila hodnota inflace ve všech členských zemích sedmadvacítky vyjma Česka. Nejrychlejší zdražování zaznamenaly pobaltské státy Litva (9,3 procenta) a Estonsko (8,6 procenta), následně pak Maďarsko (7,5 procenta). Nejméně rostly ceny na Maltě (2,4 procenta), v Portugalsku (2,6 procenta) a ve Francii (3,4 procenta).

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika inflace

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 20 minutami

před 47 minutami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu. Biden slíbil rychlé doručení

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy