Itálie chce podpořit ekonomiku ohroženou koronavirem opatřeními za 3,6 miliardy eur

Itálie v příštím týdnu představí opatření v hodnotě 3,6 miliard eur (91,7 miliardy Kč), která mají podpořit ekonomiku ohroženou největším epidemií onemocnění COVID-19 v Evropě. Uvedl to v rozhovoru s listem La Repubblica italský ministr hospodářství Roberto Gualtieri.

Stanovená částka odpovídá 0,2 procentům hrubého domácího produktu (HDP) a doplní balík 900 milionů eur určený pro nejvíce zasažené oblasti, který vláda oznámila v pátek.

Gualtieri uvedl, že návrh bude zahrnovat daňové úlevy pro firmy, které oznámí pokles tržeb o 25 procent, snížení daní a další peníze pro zdravotnické služby.

Podle opozičních politiků je návrh příliš skromný. Šéf pravicové Ligy Matteo Salvini požaduje dodatečné výdaje nejméně 20 miliard eur.

Gualtieri dodal, že je přesvědčen, že Evropská unie schválí zvýšení současného cíle rozpočtového deficitu Itálie. Dodal, že ministři financí eurozóny budou podle něj o situaci jednat v polovině příštího týdne po telefonu.

Itálie je po Řecku druhou nejvíce zadluženou zemí v eurozóně. Gualtieri ale uvedl, že veřejné finance jsou v dobrém stavu a předpověděl, že rozpočtový deficit za loňský rok se pohyboval v rozmezí 1,6 až 1,7 procenta HDP proti původně plánovanému cíli 2,2 procenta HDP. Oficiální údaje za loňský rok mají být zveřejněné v pondělí.

V letošním roce Itálie počítá s rozpočtovým deficitem 2,2 procenta. Odhad vychází z předpokladu, že ekonomika vzroste o 0,6 procenta.

Vláda ještě musí revidovat odhad ekonomického růstu. Analytici se domnívají, že Itálie se nevyhne recesi. Zhruba 90 procent všech potvrzených případů onemocnění je totiž ve třech nejbohatších regionech, kterými jsou Lombardie, Benátsko a Emilia Romagna. Dopad je však cítit i v regionech, kde mají několik případů, nebo dokonce žádné, a to zvláště v cestovním ruchu, který se podle odhadů na HDP země podílí 13 procenty, napsala agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

Itálie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 33 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy