Kauza Navalnyj dopadá na ruskou ekonomiku. Rubl klesl na čtyřleté minimum vůči euru

Ruský rubl se během dnešního obchodování propadl na čtyřleté minimum vůči euru. Dolů ho podle analytiků tlačí pokles cen ropy, politická rizika související s vývojem v sousedním Bělorusku a možné důsledky údajné otravy předáka ruské opozice Alexeje Navalného.

Krátce po poledni rubl vůči euru ztrácel zhruba 0,9 procenta. Jednotná evropská měna se prodávala za 90,06 rublu, a poprvé od února 2016 tak překonala hranici 90 RUB/EUR, upozornila agentura Reuters.

Ceny ropy, která je hlavním exportním artiklem Ruska, dnes pokračují v poklesu a dostaly se na nejnižší úrovně od letošního července. Investoři sledují také vývoj krize v Bělorusku kvůli obavám z možného zásahu Moskvy, který by mohl vést k dalším sankcím vůči Rusku.

Pozornost investorů se upírá i ke kauze údajné otravy Navalného. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové dnes v souvislosti s kauzou nevyloučil sankce na projekt výstavby plynovodu Nord Stream 2, který má přes Baltské moře přivádět ruský plyn do Německa. Projekt je těsně před dokončením.

Související

Ruský rubl

Putin prý diskutuje o myšlence navázat rubl na zlato

Ruský prezident Vladimir Putin diskutuje o myšlence navázat ruský rubl na zlato a další komodity. Uvedl to dnes Kreml. Podle vlivného představitele ruských bezpečnostních složek by navázání rublu na zlato posílilo suverenitu ruského finančního systému, který se dostal pod tlak v důsledku západních sankcí uvalených na Rusko kvůli útoku na Ukrajinu, napsala agentura Reuters.

Více souvisejících

RUB Alexej Navalnyj Rusko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy